28 października 2014

Kotlety z pestek dyni

Dzisiaj mam świetną propozycję dla tych, którzy nie przepadają się za warzywnymi kotletami i tęsknią czasem do smaku lub konsystencji klasycznego mielonego, a także dla tych, którzy chcą ograniczyć mięso w swojej diecie próbując nowych, roślinnych opcji. Kotlety banalnie proste w przygotowaniu a do tego pyszne i bardzo, ale to bardzo zdrowe :)



Kotlety z pestek dyni
Składniki:
(6 kotletów)
  • 100 g łuskanych pestek dyni
  • 30 g otrębów żytnich
  • 1 mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego lnu
  • 130 g gorącej wody
  • sól i pieprz do smaku
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
Przygotowanie:

Cebulę obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę. Czosnek obieramy i przeduszamy przez praskę lub bardzo drobno siekamy. Następnie szklimy ją na oleju.

Pestki dyni mielimy na mąkę w rozdrabniaczu blendera lub młynku. Łączymy z pozostałymi suchymi składnikami. Zalewamy gorącą wodą, dodajemy zeszkloną cebulę z czosnkiem, przyprawiamy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na ok. 20 minut.

Z gotowej masy formujemy w dłoniach kotlety (w razie potrzeby, jeśli będzie zbyt wilgotna można dodać jeszcze łyżkę lub dwie otrębów) obtaczamy je w bułce tartej.

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim kotlety z obu stron do złotego koloru.

4 komentarze :

  1. ja lubię wszelkiego rodzaju wegańskie kotlety, także jestem zawsze na tak! a te szczególnie mnie zachwyciły :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Serio, mają konsystencję mielaków? Ciekawe :) Brzmią fajnie i na pewno są bardzo dobre ^^

    OdpowiedzUsuń
  3. Naprawdę wspaniałe, koniecznie muszę wypróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zabieram przepis do wypróbowania:) pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń