02 listopada 2014

Dyniowa zapiekanka z czarnym ryżem

Sezon na dynię trwa w najlepsze. A po tylu chłodnych dniach jakie były ostatnio rozgrzewające, aromatyczne danie będzie jak znalazł. Do tego ma jeszcze tak słoneczne i radosne kolory, że aż nie sposób się mu oprzeć.




Dyniowa zapiekanka z czarnym ryżem
Składniki:
(3 porcje)
  • 500 g dyni
  • 90 g czarnego ryżu
  • 90 g czerwonej soczewicy
  • natka pietruszki
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki curry
  • 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czosnkowego
  • 1 czubata łyżka płatków drożdżowych
  • sól ziołowa (do smaku)
  • olej sezamowy (do natłuszczenia formy)
Przygotowanie:

Dynię obieramy, usuwamy nasiona i ścieramy na tarce na dużych oczkach.

Czarny ryż gotujemy na sypko. (1 szklankę wody w małym garnku zagotowujemy, gdy zacznie wrzeć wsypujemy ryż i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem aż wchłonie cały płyn, tj. przez ok. 20-30 minut. Po ugotowaniu zostawiamy w szczelnie przykrytym garnku jeszcze na ok. 20-30 minut, żeby wchłonął całą wodę.)

Czerwoną soczewicę gotujemy do miękkości (ok. 20 minut), a po ugotowaniu odcedzamy.

Łączymy dynię, ryż i soczewicę. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.

Formę do pieczenia natłuszczamy olejem, a następnie przekładamy do niej masę.

Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 175°C i pieczemy przez ok. 30 minut. Po tym czasie przykrywamy naczynie folią aluminiową (błyszczącą stroną do wewnątrz!) i pieczemy przez jeszcze ok. 20 minut.


Jak mogliście zauważyć indyjskie aromaty to zdecydowanie jedne z moich ulubionych. Kuchnia indyjska jest pełna super zdrowych przypraw, produktów i zaskakujących, nietypowych połączeń smakowych, które ja, wielka fanka kulinarnych eksperymentów bardzo lubię.


Proponuję wam stosowanie jednej złotej zasady - korzystajcie z produktów sezonowych gdy tylko możecie! Smakują wtedy o wiele lepiej ;)

Dynia w moim domu była przez bardzo długi czas produktem zupełnie zapomnianym. Ostatnio na całe szczęście pojawia się coraz częściej. Może być deserem, daniem głównym i jak widzicie pasuje nie tylko do kuchni polskiej ;)

2 komentarze :

  1. kupiłam dynię, będę pichcić :D zdecydowanie mam ochotę na takie pyszne danie! bardzo lubię ten ryż :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam Twojego bloga i Twoje potrawy! idealnie wpisują się mój kanon zdrowego żywienia, a przy okazji masz bardzo podobne smaki do moich! ;)

    OdpowiedzUsuń