Sezon na dynię trwa w najlepsze. A po tylu chłodnych dniach jakie były ostatnio rozgrzewające, aromatyczne danie będzie jak znalazł. Do tego ma jeszcze tak słoneczne i radosne kolory, że aż nie sposób się mu oprzeć.
Dyniowa zapiekanka z czarnym ryżem
Składniki:(3 porcje)
- 500 g dyni
- 90 g czarnego ryżu
- 90 g czerwonej soczewicy
- natka pietruszki
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 2 łyżeczki curry
- 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki pieprzu czosnkowego
- 1 czubata łyżka płatków drożdżowych
- sól ziołowa (do smaku)
- olej sezamowy (do natłuszczenia formy)
Przygotowanie:
Dynię obieramy, usuwamy nasiona i ścieramy na tarce na dużych oczkach.
Czarny ryż gotujemy na sypko. (1 szklankę wody w małym garnku zagotowujemy, gdy zacznie wrzeć wsypujemy ryż i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem aż wchłonie cały płyn, tj. przez ok. 20-30 minut. Po ugotowaniu zostawiamy w szczelnie przykrytym garnku jeszcze na ok. 20-30 minut, żeby wchłonął całą wodę.)
Czerwoną soczewicę gotujemy do miękkości (ok. 20 minut), a po ugotowaniu odcedzamy.
Łączymy dynię, ryż i soczewicę. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.
Formę do pieczenia natłuszczamy olejem, a następnie przekładamy do niej masę.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 175°C i pieczemy przez ok. 30 minut. Po tym czasie przykrywamy naczynie folią aluminiową (błyszczącą stroną do wewnątrz!) i pieczemy przez jeszcze ok. 20 minut.
Jak mogliście zauważyć indyjskie aromaty to zdecydowanie jedne z moich ulubionych. Kuchnia indyjska jest pełna super zdrowych przypraw, produktów i zaskakujących, nietypowych połączeń smakowych, które ja, wielka fanka kulinarnych eksperymentów bardzo lubię.
Proponuję wam stosowanie jednej złotej zasady - korzystajcie z produktów sezonowych gdy tylko możecie! Smakują wtedy o wiele lepiej ;)
Dynia w moim domu była przez bardzo długi czas produktem zupełnie zapomnianym. Ostatnio na całe szczęście pojawia się coraz częściej. Może być deserem, daniem głównym i jak widzicie pasuje nie tylko do kuchni polskiej ;)
kupiłam dynię, będę pichcić :D zdecydowanie mam ochotę na takie pyszne danie! bardzo lubię ten ryż :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam Twojego bloga i Twoje potrawy! idealnie wpisują się mój kanon zdrowego żywienia, a przy okazji masz bardzo podobne smaki do moich! ;)
OdpowiedzUsuń