Dzisiaj mam dla was przepis na bardzo klasyczny dodatek do obiadu, który łatwo przygotować a smak i kolor jest cudowny.
Gotowana kapusta modra
Składniki:- 1 mała główka kapusty modrej
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 500 ml wody
- olej
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- pieprz i sól
Przygotowanie:
Z kapusty odrywamy zewnętrzne liście, odcinamy głąb i drobno ją szatkujemy.
Cebule obieramy i bardzo drobno kroimy. Czosnek obieramy i przeduszamy przez praskę.
Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy na nim cebulę oraz czosnek.
W dużym garnku zagotowujemy wodę, gdy zacznie wrzeć wrzucamy kapustę i dusimy na małym ogniu pod przykryciem co jakiś czas mieszając. Gdy będzie miękka (po ok. 20 minutach) dodajemy cebulę z czosnkiem, dokładnie mieszamy i znowu dusimy przez ok. 20 minut co jakiś czas mieszając. Doprawiamy do smaku i dusimy jeszcze ok. 10 minut.
Taką kapustę w moim domu jadło się do tej pory bardzo rzadko i jej smak znam raczej z podróży i wizyt u znajomych jednak bardzo przypadła mi do gustu i od teraz będzie pojawiała się o wiele częściej.
u mnie zaś bardzo często się jada, aczkolwiek babcia dodaje boczek, co ja od razu pomijam i zrobię Twoją wersję :) kolor piękny!
OdpowiedzUsuńMój smak dzieciństwa - z kluskami śląskimi oczywiście. Przypomniałaś mi o istnieniu modrej kapusty, muszę koniecznie kupić w najbliższym czasie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam modrą kapustę! Jeśli nie chcesz, żeby straciła piękny kolor po ugotowaniu przelej ją szybko zimną wodą, możesz też skropić ją sokiem z cytryny :) Narobiłaś mi smaku, chyba jutro polecę po kapustę <3
OdpowiedzUsuńAhh, jeśli masz chęć to dorzuć do ugotowanej kapusty starte jabłko, pokrojonego w kostkę ogórka kiszonego i orzechy włoskie. Niebo w gębie! :)
OdpowiedzUsuńTę kapustę pamiętam z czasów dzieciństwa, ale teraz to nawet nie pamiętam kiedy jadłam ją ostatni raz. Czas wrócić do tych smaków, a przepis jak znalazł :)
OdpowiedzUsuńDla mnie obowiązkowa podczas niedzielnego obiadu :D
OdpowiedzUsuń