Uwielbiam piec chleby w rozmaitych kombinacjach i połączeniach smakowych. Wszystkie wilgotne chlebki z dodatkiem warzyw i owoców są mi bardzo bliskie, tym razem dodałam jedno z moich ulubionych warzyw czyli naszą zwykłą, często niedocenianą marchewkę.
Chleb owsiany z marchewką
Składniki:(na mały bochenek)
- 20 g drożdży
- 150 ml ciepłej wody
- 1/2 łyżki nierafinowanego cukru trzcinowego
- 3 marchewki (300 g)
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej + 1 łyżka
- 100 g płatków owsianych
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
- 30 g nasion słonecznika
- sezam i czarnuszka do posypania
Przygotowanie:
Drożdże wkruszamy do miseczki, dodajemy łyżkę mąki i cukier. Zalewamy ciepłą wodą, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, przykryte czystą ściereczką na ok. 30 minut, aż wyrosną.
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce na drobnych oczkach.
Mąkę mieszamy z płatkami owsianymi, marchewką, nasionami słonecznika i solą. Dodajemy wyrośnięte drożdże i urabiamy ciasto. Odstawiamy je przykryte czystą ścierką w misce, w ciepłym miejscu na ok. 40 minut do wyrośnięcia.
Na blasze rozkładamy papier do pieczenia. Formujemy bochenek chleba, kładziemy go na blachę, smarujemy go wodą i posypujemy sezamem oraz czarnuszką.. Ponownie odstawiamy go do wyrośnięcia na ok. godzinę.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C. 20 minut pieczemy w 200°C, następnie, przełączamy na pieczenie od spodu i pieczemy jeszcze przez ok. 30 minut. Jeśli wierzch pomimo tego będzie się za mocno spiekał możemy przykryć go papierem do pieczenia. (Dobór trybów i sposobu pieczenia w znacznym stopniu zależy od waszego piekarnia więc musicie wziąć to pod uwagę ;) ). Gdy chleb przejdzie test "suchego patyczka", a po opukaniu będzie wydawał pusty odgłos wyłączamy piec i lekko uchylamy drzwiczki, jednak nie wyciągamy chleba i pozwalamy mu dobrze wystygnąć. Następnie studzimy na kratce.
Połączenie marchewki i płatków owsianych jest przepyszne, do tego sezam oraz czarnuszka świetnie podkreślają smak marchewki. No i do tego dochodzi jeszcze ten cudowny kolor.
Jeśli ktoś z was tak jak ja jest fanem warzywnych dodatków do pieczenia to musicie wypróbować ten przepis.
Połączenie marchewki i płatków owsianych jest przepyszne, do tego sezam oraz czarnuszka świetnie podkreślają smak marchewki. No i do tego dochodzi jeszcze ten cudowny kolor.
Jeśli ktoś z was tak jak ja jest fanem warzywnych dodatków do pieczenia to musicie wypróbować ten przepis.
To taki chlebek chyba bardziej na wytrawnie? Piekłam chlebki głównie w słodkiej wersji, np. bananowy czy dyniowy :)
OdpowiedzUsuńto, że uwielbiasz piec chleby to zauważyłam po moich zakładkach, które są pełne Twoich przepisów na nie :) ten też tam trafia ;)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! Ja chleb zawsze piekę tradycyjne, ale może warto zaszaleć i spróbować takiej wersji? Pomyślę nad tym :)))
OdpowiedzUsuńa tej soli nie jest za dużo na tę ilość składników? 2 łyżki na mały bochenek... ?
OdpowiedzUsuńPatrząc na ten przepis wydaje mi się, że tak i powinny być maksymalnie 2.
UsuńMuszę zrobić go znowu żeby to sprawdzić ;)
Dziękuję za zwrócenie uwagi ;) !
zrobiłam dodając 1 niepełną łyżkę i wyszedł piekielnie słony ;) szkoda, bo się super zapowiadał
OdpowiedzUsuń