22 listopada 2014

Gryczane babeczki z jagodami

Sobota jest idealnym dniem na wypieki, bo jednak nigdy nie smakują one tak dobrze jak przy weekendowej kawie. Tym razem postanowiłam przygotować bezglutenowe babeczki o mocno owocowym smaku.




Gryczane babeczki z jagodami
Składniki:
(na ok. 12 babeczek)
  • 100 g mąki gryczanej
  • 50 g mąki ryżowej
  • 300 g musu jabłkowego
  • 100 g borówek
  • 30 g oleju
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 50-75 g cukru trzcinowego
Przygotowanie:

Wszystkie składniki suche mieszamy ze sobą.

Mus jabłkowy mieszamy z olejem, dodajemy do suchej mieszanki i bardzo dokładnie mieszamy, aż uzyskamy ciasto o jednolitej konsystencji. Dodajemy umyte borówki i delikatnie mieszamy.

Nakładamy po czubatej łyżce ciasta do foremek.

Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 175°C i pieczemy przez ok. 30 minut, aż do momentu w którym po wbiciu w nie patyczka nic się do niego nie przylepi. W razie potrzeby możemy po ok. 15 minutach przełączyć na pieczenie od spodu lub przykryć je papierem (to zależy od waszych piekarników).


Babeczki są przepyszne i sprawiły, że zakochałam się w smaku mąki gryczanej. Jest na prawdę niepowtarzalny, a mąka ta jest stosunkowo niedroga i łatwo dostępna, dlatego warto wprowadzić ją do swojej kuchni.

11 komentarzy :

  1. idealne na weekendowe łakomstwo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. urocze babeczki! z wielką przyjemnością bym teraz taką zjadła, byłyby idealne do kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jabłek mam dużo, akurat zostało mi jeszcze trochę mąki ryżowej więc nic mi nie pozostaje tylko zrobić takie babeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Weekendowe pieczenie i zjadanie tych wypieków jest najlepsze, takie odrestaurowujące chwile w kuchni po całym tygodniu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. uroczo wyglądają :) zatęskniłam za jagodami, szkoda że już po sezonie

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawy przepis, zastanawiam się, czy nie za dużo musu jabłkowego? jaką konsystencję ma ciasto po wymieszaniu składników?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto po wymieszaniu jak dla mnie ma taką typową "babeckzową" konsystencję. Jest na tyle rzadkie, że można nakładać je łyżką bez problemu.

      Usuń
  8. Odpowiedzi
    1. Wydaje mi się, że jak go rozpuścisz to powinien też się sprawdzić. Ale dałabym go 40g :)

      Usuń