08 listopada 2014

Pieczone kotlety z jarmużu i fasolki

Proste i szybciutkie kotlety łączące dwa produkty, które bardzo lubię czyli jarmuż i fasolkę. Ponadto ich  barwa tylko zachęca do jedzenia :)



Pieczone kotlety z jarmużu i fasolki
Składniki:
(8 kotletów)
  • 150 g jarmużu
  • 200 g czerwonej fasolki (ugotowanej lub z puszki)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki otrębów żytnich
  • majeranek
  • biała sól himalajska
  • pieprz
  • olej

Przygotowanie:

Jarmuż dokładnie myjemy i rozdrabniamy na mniejsze kawałki pozbywając się równocześnie twardych łodyg.

Cebulę i czosnek obieramy i bardzo drobno siekamy.

W garnku (tak dużym żeby pomieścił jarmuż) rozgrzewamy na dnie porcję oleju. Szklimy na nim cebulę oraz czosnek. Gdy te będą gotowe dodajemy jarmuż, dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem przez ok. 5-10 minut

Fasolkę odcedzamy, blendujemy na jednolitą masę, a następnie dodajemy do niej gotowy jarmuż z cebulą i czosnkiem, otręby i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku przyprawami. W dłoniach formujemy kotlety, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 175°C przez ok. 30 minut (w połowie czasu przewracając je na drugą stronę).


1 komentarz :

  1. W taki sposób jeszcze jarmużu nie używałam! Brzmi bardzo ciekawie :) i też lubię jak moje jedzenie ładnie wygląda :3

    OdpowiedzUsuń