Proste i szybciutkie kotlety łączące dwa produkty, które bardzo lubię czyli jarmuż i fasolkę. Ponadto ich barwa tylko zachęca do jedzenia :)
Pieczone kotlety z jarmużu i fasolki
Składniki:(8 kotletów)
- 150 g jarmużu
- 200 g czerwonej fasolki (ugotowanej lub z puszki)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki otrębów żytnich
- majeranek
- biała sól himalajska
- pieprz
- olej
Przygotowanie:
Jarmuż dokładnie myjemy i rozdrabniamy na mniejsze kawałki pozbywając się równocześnie twardych łodyg.
Cebulę i czosnek obieramy i bardzo drobno siekamy.
W garnku (tak dużym żeby pomieścił jarmuż) rozgrzewamy na dnie porcję oleju. Szklimy na nim cebulę oraz czosnek. Gdy te będą gotowe dodajemy jarmuż, dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem przez ok. 5-10 minut
Fasolkę odcedzamy, blendujemy na jednolitą masę, a następnie dodajemy do niej gotowy jarmuż z cebulą i czosnkiem, otręby i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku przyprawami. W dłoniach formujemy kotlety, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 175°C przez ok. 30 minut (w połowie czasu przewracając je na drugą stronę).
W taki sposób jeszcze jarmużu nie używałam! Brzmi bardzo ciekawie :) i też lubię jak moje jedzenie ładnie wygląda :3
OdpowiedzUsuń