23 listopada 2014

Potrawka z buraków i soczewicy

Chyba niektórzy z was już zauważyli, że jestem ogromną fanką buraków. Lubię je w zupach, ugotowane, upieczone, jako pasty. Tym razem połączyłam ją z soczewicą i zrobiłam pyszną potrawkę o wyraźnym smaku.




Potrawka z buraków i soczewicy
Składniki:
(3 porcje)
  • 6 małych buraków
  • 50 g czerwonej soczewicy
  • 500 ml bulionu grzybowego
  • 50 ml mleka sojowego
  • 1 łyżka płatków drożdżowych
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • suszona bazylia
  • suszone oregano
  • pieprz czosnkowy
Przygotowanie:

Buraki gotujemy do miękkości, studzimy, obieramy i kroimy w drobną kostkę.

Bulion doprowadzamy do wrzenia, dodajemy do niego soczewicę i gotujemy na małym ogniu co jakiś czas mieszając aż nie wchłonie całej wody. Pod koniec gotowania dodajemy buraki, dokładnie mieszamy i dusimy na małym ogniu mieszając.

W mleku sojowym rozrabiamy mąkę i płatki drożdżowe na jednolitą ciecz bez grudek i dolewamy ją powoli do potrawki mieszając. Doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze ok. 5 minut.


Dzięki bulionowi grzybowemu całość nabiera ciekawego aromatu, który świetnie komponuje się z delikatnym smakiem buraczków.

2 komentarze :

  1. uwielbiam wszystkie składniki tego dania!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię połączenie buraków i soczewicy. Jestem ciekawa jak "grają" z tym grzyby.

    OdpowiedzUsuń