Chyba niektórzy z was już zauważyli, że jestem ogromną fanką buraków. Lubię je w zupach, ugotowane, upieczone, jako pasty. Tym razem połączyłam ją z soczewicą i zrobiłam pyszną potrawkę o wyraźnym smaku.
Potrawka z buraków i soczewicy
Składniki:(3 porcje)
- 6 małych buraków
- 50 g czerwonej soczewicy
- 500 ml bulionu grzybowego
- 50 ml mleka sojowego
- 1 łyżka płatków drożdżowych
- 1 łyżka mąki pszennej
- suszona bazylia
- suszone oregano
- pieprz czosnkowy
Przygotowanie:
Buraki gotujemy do miękkości, studzimy, obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Bulion doprowadzamy do wrzenia, dodajemy do niego soczewicę i gotujemy na małym ogniu co jakiś czas mieszając aż nie wchłonie całej wody. Pod koniec gotowania dodajemy buraki, dokładnie mieszamy i dusimy na małym ogniu mieszając.
W mleku sojowym rozrabiamy mąkę i płatki drożdżowe na jednolitą ciecz bez grudek i dolewamy ją powoli do potrawki mieszając. Doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze ok. 5 minut.
Dzięki bulionowi grzybowemu całość nabiera ciekawego aromatu, który świetnie komponuje się z delikatnym smakiem buraczków.
uwielbiam wszystkie składniki tego dania!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię połączenie buraków i soczewicy. Jestem ciekawa jak "grają" z tym grzyby.
OdpowiedzUsuń