Dzisiaj dzielę się z wami przepisem, który stał się moim małym prywatnym sukcesem. Dzięki temu zrozumiałam jakie problemy przeżywają matki, które muszą za wszelką cenę z ogromną pomysłowością przemycać swoim pociechom warzywa w pożywieniu. Miałam ten sam problem z moim tatą i brukselką. Z uporem dziecka upierał się, że jej nie lubi, tak długo aż nie spróbował tych kotlecików. Bardzo mu zasmakowały nawet po tym jak dowiedział się z czego są zrobione ;D
Kotlety z brukselki
Składniki:- 500 g brukselki
- 50 g kaszy jaglanej
- 2 szklanki wody
- 1 cebula
- 4-5 łyżek otrębów żytnich
- olej
- przyprawa kebab-gyros
- pieprz
- cząber
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną wrzucamy na wrzątek i gotujemy do miękkości, aż wchłonie całą wodę.
Brukselkę obieramy i gotujemy na parze do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy, studzimy i kroimy na połówki lub ćwiartki. Następnie tłuczkiem do ziemniaków rozbijamy je na jednolitą masę.
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na oleju.
Brukselkę łączymy z kaszą jaglaną, zeszkloną cebulą i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku. Dodajemy otręby w takiej ilości żeby uzyskać masę z której w rękach będziemy mogli formować kotlety. Gotowe kotlety układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju lub pieczemy w 175°C przez ok. 30 minut (w połowie czasu pieczenia przerzucamy je na drugą stronę).
Tak przygotowane kotlety zasmakują zarówno fanom brukselki (takim jak ja :) ) oraz tym, przed którymi trzeba ją przemycać w bardziej skomplikowanych daniach ;)
świetne! może akurat posmakują mojemu bratu gdy je zrobię :) bo mnie przekonywać nie trzeba, bardzo lubię brukselkę :)
OdpowiedzUsuńświetny sposób na brukselkę! :) jak rewelacyjnie można odczarować znienawidzone przez wielu warzywo!
OdpowiedzUsuń