Gdy zaczyna się sezon na cukinię wtedy w kuchni można na prawdę poszaleć. Z cukinii można zrobić w zasadzie wszystko od leczo, przez zupę, po ciasta. Ale skoro można na niej piec to można zrobić z niej przecież również pyszny chlebek. Jeśli nie pieczecie chlebów ze względu na czasochłonność to gwarantuję Wam, że przygotowanie tego wypieku nie zajmie Wam dużo czasu ponieważ jest on bez drożdży. A dzięki cukinii chlebek jest puszysty, lekki i przyjemnie wilgotny.
Pszenno-żytni chlebek cukiniowy
Składniki:(mała keksówka ok. 20 cm)
- 2 cukinie (600 g)
- 30 g oleju
- 100 g mąki żytniej
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 50 g pestek dyni
- 1 łyżka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli morskiej
- pieprz ziołowy do smaku
- czosnek suszony do smaku
- czarnuszka
- olej
- bułka tarta
Przygotowanie:
Cukinię dokładnie szorujemy, obieramy a następnie ścieramy na tarce na małych oczkach. Łączymy ją z olejem.
Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą. Następnie dodajemy cukinię, pestki i dokładnie wszystko mieszamy, tak żeby składniki się połączyły. Gotową masę przyprawiamy solą,pieprzem ziołowym i czosnkiem.
Formę natłuszczamy olejem i wysypujemy bułką tartą. Przekładamy do niej masę. Posypujemy na wierzchu pestkami dyni oraz czarnuszką.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Pieczemy przez 10-15 minut (aż się przyrumieni), następnie włączamy pieczenie od spodu (lub przykrywamy papierem do pieczenia) i pieczemy przez ok. 45 minut - aż przejdzie test "suchego patyczka".
Ten chlebek robi się o wiele szybciej i łatwiej niż zwykły drożdżowy, dlatego proponuję upieczenie go wszystkim, którzy chcą mieć domowe pieczywo lecz dopiero zaczynają swoją przygodę z wypiekami.
Jeśli lubicie bardziej wilgotne pieczywo to ten chlebek zdecydowanie przypadnie wam do gustu.
Bananowy jest świetny, teraz czas na cukiniowy w takim razie! :) Wygląda bardzo apetycznie, baaardzo!
OdpowiedzUsuń