Gdy mam ochotę na coś słodkiego, ale nie mam niestety żadnych świeżych owoców, ani czasu na przygotowywanie pracochłonnych ciast wtedy najczęściej sięgam po mus jabłkowy, który zawsze mam w spiżarni, dobieram trochę bakalii i mieszam pycha proste ciacho. Za pewne wielu z was dobrze zna już keks bananowy, to jest jego alternatywna, lżejsza jabłkowa wersja.
Leciutkie, puszyste ciasto jabłkowe z bakaliami
Składnik:
(średnia keksówka)
- 500 g przecieru jabłkowego
- 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 10 g (1 łyżka) sody oczyszczonej
- 75 g oleju
- 75-100 g cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1-2 łyżeczki cynamonu
- odrobina przyprawy korzennej
- 100-200 g dowolnych bakalii (mogą to być migdały, orzechy włoskie, laskowe, rodzynki, żurawina, co tylko wpadnie wam w rękę ;))
- kaszka manna i olej
Przygotowanie:
Mus łączymy z olejem.
Wszystkie suche składniki łączymy. Dodajemy mokre i dokładnie je mieszamy. Na koniec dodajemy bakalie i jeszcze raz wszystko mieszamy.
Formę natłuszczamy olejem i wysypujemy kaszką manną. Następnie przekładamy do niej ciasto.
Piekarnik rozgrzewamy do 175°C. Wkładamy ciasto i pieczemy je przez ok. 10 minut, następnie przykrywamy je papierem i włączamy pieczenie od spodu na ok. 30 minut. Pieczemy tak długo, aż ciasto przejdzie test "suchego patyczka".
Jeśli lubicie jednak bardziej słodkie propozycje możecie polać ciasto lukrem i posypać świąteczną kolorową posypką lub w zdrowszej wersji polać roztopioną gorzką czekoladą i posypać mielonymi orzechami.
To ciasto będzie świetną alternatywą dla klasycznego keksa. Jest o wiele lżejsze i dużo bardziej puszyste lecz przy tym cały czas bardzo wilgotne. Mi bardzo zasmakowało i wiem, że będę piekła je jeszcze w wielu różnych modyfikacjach.
Wygląda na naprawdę bardzo lekkie :) Podoba mi się ten przepis i z chęcią wypróbuję go w najbliższym czasie!
OdpowiedzUsuńnajchętniej poszłabym do kuchni i od razu zabrała się za wypiek tego ciacha :)
OdpowiedzUsuńCiasto idealne- przepyszne i można jeść bez obaw o zdrowie :-D
OdpowiedzUsuńJako ze bananowy piernik mi nie wyszedl, czy to ciasto wyjdzie bez pieczenia od spodu? Mialam je w planach, ale zrezygnuje z twoich ciast jesli wszystkie trzeba piec w jakis specjalny sposob .
OdpowiedzUsuńWydaję mi się, że powinno wyjść. Jednak nie mogę dać gwarancji bo każdy piekarnik jest inny. Niektóre pieką mocniej tyły, inne góry, więc zawsze musisz brać na to poprawkę ;)
Usuń