Dzisiaj z okazji zbliżających się świąt, i nadrabiania zaległości 2 posty, a co ;). Danie główne już było, to teraz czas na deser. Ze świętami nieodmiennie kojarzą mi się keksy i bakalie, a więc o to moja wersja świątecznego ciasta. Lekko zmodyfikowana, wegańska, a co najważniejsze przepyszna i bardzo prosta w wykonaniu :) !
Bananowy - świąteczny keks
(keksówka 45 cm)
- 5 dużych dojrzałych bananów
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 3/4 puszki mleka kokosowego
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki siemienia lnianego zalane 6 łyżeczkami wody
- cynamon i przyprawa korzenna
- migdały (w płatkach, paseczkach lub posiekane)
- drobno pokrojone orzechy włoskie
- rodzynki
- żurawina
- drobno pokrojone suszone morele
Przygotowanie :
Banany obieramy, kroimy na małe kawałki, wrzucamy do miski i miksujemy na jednolitą masę. Następnie cały czas miksując dodajemy cukier, cukier waniliowy, siemię lniane, a także mąkę i mleko kokosowe. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji dodajemy sodę oczyszczoną oraz przyprawy i miksujemy. Gdy masa jest jednolita wyłączamy mikser, dodajemy bakalie w ilościach i składzie, które nam odpowiadają i mieszamy widelcem. Całą masę przekładamy do keksówki posmarowanej delikatnie olejem, i pieczemy przez ok. 45min w 175°C. Jednak po ok. 20-30 minutach musimy przykryć keksa papierem,a po kolejnych 10 najlepiej piec tylko od spodu, oraz kontrolować stopień wypieczenia patyczkiem.
Tak zrobiony keks może stanowić ozdobę świątecznego stołu, lub po pokrojeniu na kawałki i zapakowaniu w celofan stać się ciekawym prezentem.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz