O tej porze roku bardzo chętnie przygotowuję różne potrawy z bobem. Oczywiście wykorzystuję go dopiero po tym jak już najem się samego świeżego, bo to jest to od czego co roku zaczynam gdy pojawia się w sklepach. Tym razem zapraszam Was na kopytka z bobu.
Bobowe kopytka
(4 osoby)
- ok. 400g bobu
- ok. 100g mąki
- 1 łyżeczka siemienia lnianego zalane wcześniej 4 łyżeczkami wody
- sól
- pieprz ziołowy
- bazylia
- oregano
- czosnek
Przygotowanie :
Bób gotujemy do miękkości, odcedzamy, studzimy i obieramy, a następnie dusimy widelcem, lub blendujemy na jednolitą masę i dodajemy sól, pieprz oraz siemię lniane i mieszamy na jednolitą masę. Następnie dodajemy mąkę łyżkami jednocześnie mieszając, a gdy masa nabierze typowej konsystencji ciasta urabiamy ją w rękach, i z gotowego ciasta odkrawamy kawałki, i na stolnicy formujemy w rulon a następnie tniemy na kopytka. Gotowe kopytka wrzucamy do wrzątku na ok. 30-50 sekund.
Podajemy polane oliwą i posypane bazylią lub oregano. Do tego możemy podać marchewkowo-groszkową pastę tak jak ja to zrobiłam ;)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz