27 grudnia 2013

Calzone

Kuchnia włoska pełna jest przepisów na różnego rodzaju ciasta z farszem. Są aromatyczne, pełne ziół oraz innych przypraw, których aromat uwalnia się stopniowo podczas pieczenia. Calzone są tutaj jednym z bardzo charakterystycznych wypieków. Są takimi dużymi pierogami z pysznym farszem, który każdy może modyfikować w zależności od swoich upodobań.

 Calzone
Składniki:
(4-5 osób)
  1. Ciasto:
    • 400g mąki
    • 20g drożdży
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 łyżeczka cukru
    • 1 szklanka letniej, przegotowanej wody
    • oliwa z oliwej
  2. Farsz:
    • 16-18 pieczarek
    • 1 średniej wielkości cebula
    • 2 papryki
    • 2 pomidory
    • 3 ząbki czosnku
    • 8 łyżek przecieru pomidorowego
    • tymianek, oregano, chilli, słodka papryka, pieprz ziołowy, bazylia
Przygotowanie:
  1. Ciasto:
    • Mąkę przesiewamy i dodajemy sól. Drożdże kruszymy do małego garnuszka, dodajemy cukier, zalewamy wodą i odstawiamy na ok. 20 minut (aż się spienią). Gotowe drożdże dodajemy do mąki, zagniatamy ciasto, i gotowe smarujemy bardzo delikatnie oliwą i odstawiamy pod przykryciem na ok. 45 minut.
  2. Farsz:
    • Na patelni na małej ilości rozgrzanego oleju rumienimy cebulkę i pieczarki z czosnkiem. A na drugiej robimy sos pomidorowy - tzn. zblendowane dwa pomidory (pozbawione pestek) wymieszane z drobno pokrojoną papryką oraz przecierem pomidorowym dusimy pod przykryciem, aż do uzyskania dość gęstej konsystencji (podobna jak w przypadku pulpy do pizzy), następnie przyprawiamy ziołami w ilościach według uznania ;). Gdy zawartość obydwu patelni będzie gotowa łączymy ją razem, i mieszamy dokładnie.
Ciasto wałkujemy na grubość ok. 0,5cm i wycinamy koła o średnicy ok. 20 cm na środek każdego koła nakładamy ostudzony farsz i zlepiamy je jak duże pierogi :)

Pieczemy w piekarniku w 170°C przez ok. 20 minut (aż będą złote). Przed wstawieniem do piekarnika ja zawsze posypuje je odrobiną kminku i drobno posiekanego słonecznika.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz