Kuchnia włoska pełna jest przepisów na różnego rodzaju ciasta z farszem. Są aromatyczne, pełne ziół oraz innych przypraw, których aromat uwalnia się stopniowo podczas pieczenia. Calzone są tutaj jednym z bardzo charakterystycznych wypieków. Są takimi dużymi pierogami z pysznym farszem, który każdy może modyfikować w zależności od swoich upodobań.
Calzone
Składniki:
(4-5 osób)
- Ciasto:
- 400g mąki
- 20g drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 szklanka letniej, przegotowanej wody
- oliwa z oliwej
- Farsz:
- 16-18 pieczarek
- 1 średniej wielkości cebula
- 2 papryki
- 2 pomidory
- 3 ząbki czosnku
- 8 łyżek przecieru pomidorowego
- tymianek, oregano, chilli, słodka papryka, pieprz ziołowy, bazylia
Przygotowanie:
- Ciasto:
- Mąkę przesiewamy i dodajemy sól. Drożdże kruszymy do małego garnuszka, dodajemy cukier, zalewamy wodą i odstawiamy na ok. 20 minut (aż się spienią). Gotowe drożdże dodajemy do mąki, zagniatamy ciasto, i gotowe smarujemy bardzo delikatnie oliwą i odstawiamy pod przykryciem na ok. 45 minut.
- Farsz:
- Na patelni na małej ilości rozgrzanego oleju rumienimy cebulkę i pieczarki z czosnkiem. A na drugiej robimy sos pomidorowy - tzn. zblendowane dwa pomidory (pozbawione pestek) wymieszane z drobno pokrojoną papryką oraz przecierem pomidorowym dusimy pod przykryciem, aż do uzyskania dość gęstej konsystencji (podobna jak w przypadku pulpy do pizzy), następnie przyprawiamy ziołami w ilościach według uznania ;). Gdy zawartość obydwu patelni będzie gotowa łączymy ją razem, i mieszamy dokładnie.
Ciasto wałkujemy na grubość ok. 0,5cm i wycinamy koła o średnicy ok. 20 cm na środek każdego koła nakładamy ostudzony farsz i zlepiamy je jak duże pierogi :)
Pieczemy w piekarniku w 170°C przez ok. 20 minut (aż będą złote). Przed wstawieniem do piekarnika ja zawsze posypuje je odrobiną kminku i drobno posiekanego słonecznika.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz