30 grudnia 2013

Owsiane naleśniki

Jako, że dzisiaj miałam wolne, i obudziłam się gdy dzień był jeszcze bardzo młody, to postanowiłam wybrać się do sklepu na małe zakupy, aby wzbogacić wyposażenie kuchni. I w ten oto sposób dorobiłam się nowiutkiej patelni naleśnikowej. Grzechem byłoby jej nie wypróbować, a więc mam wam do zaproponowania szybki i łatwy przepis na zdrowe, owsiane naleśniki.

Do miski wlewamy szklankę niesłodzonego mleka sojowego dodajemy do niego 1/4 szklanki zmielonych płatków owsianych i razem mieszamy, i zagęszczamy dosypując mąkę pszenną aż do uzyskania pożądanej konsystencji taką jaką ma ciasto naleśnikowe.

W ten sposób przygotowane ciasto na naleśniki możemy już smażyć i podawać w dowolnej postaci jednak ja postanowiłam je trochę urozmaicić, i w ten sposób powstały :

1. Naleśniki na słodko
do ciasta dodałam cukru waniliowego oraz cynamonu i podałam ze świeżymi owocami



2. Naleśniki na ostro


Do ciasta dodałam  słodkiej papryki, curry oraz kurkumy.


Podałam z przyrządzoną przeze mnie pikantną pastą fasolową, ale idealnie sprawdzą się też do robienia  krokietów (w ten sposób wykorzystałam resztki leczo z wigilii, jednak nie zdążyłam udokumentować na zdjęciach, gdyż zdążyły zniknąć w brzuchach ;D)

Jak widzicie w zależności od preferencji, ochoty i własnej fantazji możecie modyfikować i przerabiać ten przepis, wzbogacając smak masy ;)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz