01 stycznia 2014

Surówka z rukolą, mandarynką i gruszką

Przepisy na sałatki pojawiają się u mnie bardzo rzadko. Ta jednak jest tak dobra i robię ją tak często, że nie mogłoby zabraknąć tutaj przepisu na nią. Lekka, zdrowa a co najważniejsze bardzo smaczna. Łączy w sobie pyszne orzeźwiające owoce i warzywa.



Surówka z rukolą, mandarynką i gruszką
Składniki:
  • 1 opakowanie rukoli (ok.150g)
  • 2 dojrzałe gruszki
  • 2 mandarynki
  • 50g suszonej żurawiny
  • 30g pestek dyni
Przygotowanie:
Rukole dokładnie płuczemy i suszymy. Gruszki i mandarynki myjemy, a następnie gruszki kroimy na plasterki a mandarynki obieramy, i dzielimy na małe cząstki.
Na talerz wykładamy odpowiadającą nam porcję rukoli, układamy gruszki i mandarynki, a później posypujemy całość żurawiną i dynią.

Możemy podawać samą lub z sosem pomarańczowym, albo paprykowo-ziołowym, w zależności od indywidualnych preferencji.


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz