Od zawsze uwielbiałam smak sosu pomidorowego mojej mamy. Według mnie najlepiej pasował do zapiekanki z pulpecikami i makaronem. Niedawno próbowałam sama zrobić takie danie w wersji "na szybko", czyli z pominięciem etapu zapiekania. Dodałam mój ulubiony "reniferowym" makaronem i muszę nieskromnie przyznać, że jestem bardzo zadowolona z efektów.
Jednak jeśli macie więcej czasu zróbcie z tego "zapiekankę", a wszystko będzie miało bardziej aromatyczny smak - wszystko się lepiej przegryzie ;).
Makaron w sosie pomidorowym z pulpecikami
(ilość na 4-5 osób)
Pulpeciki:
- 1 opakowanie soi
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
Sos pomidorowy:
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 koncentrat pomidorowy (słoiczek 200g)
- woda
- mąka
- sól
- pieprz
- przyprawa do spaghetti
- olej
Makaron
Przygotowanie :
Pulpeciki:
Soję namaczamy przez całą noc. Następnego dnia gotujemy do miękkości (przez ok. 3 godziny), i odstawiamy żeby ostygła. Cebulę kroimy na plasterki i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem, smażymy aż się nie przyrumieni, czosnek obieramy i kroimy na bardzo drobną kosteczkę, następnie mieszamy wszystko razem z soją. Taką mieszankę mielimy w maszynce do mięsa na jednolitą masę. Formujemy z niej potrzebną nam ilość malutkich pulpecików i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 20-30 min - tak długo aż się ładnie nie zarumienią.
Sos:
W garnku rozgrzewamy warstwę oleju przykrywającą całe dno, wrzucamy na to drobno pokrojoną cebulę, gdy trochę się przyrumieni dodajemy koncentrat pomidorowy, wrzucamy zmiażdżone 2/3 ząbki czosnku, i dodajemy przyprawy. Następnie słoiczek po koncentracie płuczemy przegotowaną wodą, i ją również dodajemy do garnka. Po chwili dodajemy 5 szklanek wody i podsmażamy. Do 3/4 szklanki wody dokładamy 4 łyżki mąki, dokładnie mieszamy i dodajemy do sosu. Jeszcze przez jakiś czas po dodaniu mąki mieszamy, aby sos się ładnie zagęścił, gdy będzie miał odpowiednią konsystencję ściągamy go z ognia.
Makaron
Gotujemy według instrukcji podanej na opakowaniu.
W wersji "szybkiej" to już koniec przygotowań, wszystko nakładamy na talerz i podajemy:
Możemy jednak także do miski żaroodpornej włożyć makaron (ugotowany al dente) i pulpeciki, wymieszać razem, a następnie zalać sosem pomidorowym, to wszystko przykrywamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175°C na ok. 30 minut.
I tak przygotowane danie możemy podawać od razu na stół :)
Z własnego doświadczenia mogę podpowiedzieć, że przy przygotowywaniu kotletów/pulpecików sojowych lepiej od razu ugotować 2 opakowania soi i niezużytą masę zamrozić. Dzięki temu oszczędzimy sobie czasu i energii, a także będziemy mieli gotową masę do następnego gotowania. Bardzo ułatwia to życie ;)
Co to znaczy "1 opakowanie" soi? ;) Bo nie wiem, jakich proporcji użyć :)
OdpowiedzUsuńTo było ok. 400g, ale zrobiłam więcej pulpecików i leżały sobie już upieczone w lodówce, i były podjadane na śniadania i obiady ;)
Usuń