16 sierpnia 2015

Fasolka szparagowa z marchewką na gęsto

Gdy pojawia się na rynkach i w sklepach fasolka szparagowa kupujemy ją w wielkich ilościach. Jest wyśmienita już sama podana bez niczego, ale w tym roku mama kupiła sporo fasolki i zaczęła w bardzo sugestywny sposób opowiadać mi o tym w jaki sposób moja babcia przyrządzała fasolkę. Cóż po takiej zachęcie już wiedziałam co mam zrobić na obiad.



Fasolka szparagowa z marchewką na gęsto
Składniki:
  • 0,5 kg fasolki szparagowej
  • 4 średniej wielkości marchewki (ok, 0,5 kg)
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki wody
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:

Z fasolki szparagowej odcinamy twarde końce i kroimy ją na mniejsze kawałki.
Marchewkę obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę.

Do garnka wlewamy ok. 1 szklanki wody, wrzucamy fasolkę i marchewkę i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem co jakiś czas mieszając tak długo aż fasolka oraz marchewka będzie miękka.
(W razie potrzeby możecie dolać więcej wody).

Mąkę dokładnie rozrabiamy w 1/2 szklance wody, dodajemy do potrawki i gotujemy jeszcze przez ok. 10 minut.

Doprawiamy do smaku.


Według mnie najlepiej smakuje podane z puree z ziemniaków (ugotowane młode ziemniaki uduszone z odrobiną mleka sojowego i delikatnie osolone) tak jak robiła to moja babcia ;)


Przepis znajdziecie również w wersji wideo ;) !

5 komentarzy :

  1. Ale bym zjadła taki obiad!To musiało być PYSZNE!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie z fasolką, a sama marchewką bądź ewentualnie z groszkiem to smak mojego dzieciństwa. I tak samo podane - z ziemniakami! :)

    OdpowiedzUsuń