19 sierpnia 2015

Tarta malinowa z kremem jaglanym

Maliny to jedne z moich ulubionych letnich owoców, idealnie nadają się do większości wypieków. Także tutaj świetnie wkomponowały się w tą delikatną, letnią i bardzo lekką tartę.




Tarta malinowa z kremem jaglanym
Składniki:
(tortownica ok. 23 cm)
  1. Spód:
    • 2 szklanki (300 g) mąki pszennej pełnoziarnistej
    • 3/4  (150g) szklanki cukru trzcinowego
    • 1/2 (75g) szklanki oleju
    • 1 czubata łyżeczka mielonego lnu/siemienia lnianego
    • 1/2 szklanki wody
  2. Mus malinowy:
    • 2 szklanki (200 g) malin
    • 1/3 szklanki wody
    • 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
  3. Masa jaglana:
    • 50 g nerkowców
    • 1/2 szklanki (100 g) kaszy jaglanej
    • 1 szklanka mleka sojowego
    • 1 szklanka wody
    • 4-5 łyżek twardej części mleka kokosowego
    • 3-6 łyżek słodu (syrop z agawy) w zależności jak słodkie masy lubicie
    • 1-2 łyżeczki soku z cytryny
  4. Dodatkowo maliny do ozdoby
Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania ciasta na spód. Zmielone siemię lniane zalewamy wodą, mieszamy i odstawiamy do spęcznienia.
Pozostałe składniki łączymy, dodajemy spęczniałe siemię lniane i ugniatamy ciasto. Gdy będzie gotowe zawijamy je w folię spożywczą i odstawiamy je do lodówki na ok. 40 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, wykładamy nim tortownicę tworząc brzegi o wysokości ok. 4-5 cm, nakłuwamy dno widelcem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy aż będzie dobrze upieczone ok. 35 min. Odstawiamy do przestygnięcia.

Maliny blendujemy na jednolitą masę. Przelewamy do garnka i podgrzewamy mieszając aż do zagotowania, następnie dodajemy rozrobioną w wodzie mąkę ziemniaczaną, bardzo dokładnie mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu aż do momentu kiedy zaczną pojawiać się bąble.
Gotowy mus przelewamy na spód i równomiernie go rozprowadzamy. Odstawiamy do przestygnięcia.

Nerkowce zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 30 minut.
Mleko sojowe z wodą zagotowujemy, gdy zacznie wrzeć wsypujemy kaszę jaglaną i gotujemy ją na małym ogniu często mieszając (szczególnie pod koniec) aż kasza wchłonie całą wodę i będzie bardzo lepka. Odstawiamy do przestygnięcia.
Nerkowce odsączamy i blendujemy z kaszą jaglaną oraz mlekiem kokosowym i sokiem z cytryny na jednolitą masę. W trakcie blendowania dodajemy słód aż do uzyskania pożądanego smaku. Przekładamy ją na ciasto i równomiernie rozprowadzamy.

Rozkładamy maliny na przygotowanym cieście i odstawiamy w chłodne miejsce lub do lodówki na min. 5 godzin - najlepiej całą noc do całkowitego wystygnięcia i ściągnięcia się masy.


Jeśli szukacie jakiejś ciekawej odmiany dla klasycznych ciężkich tart to koniecznie musicie spróbować tej ;)

5 komentarzy :