Pieczarki to jeden z nielicznych grzybów, które lubię. Mogę jeść je pieczone, gotowane a nawet na surowo. Nie sądziłam jednak nigdy, że tak doskonale sprawdzą się w zupie. Dodają jej na prawdę ciekawego smaku i struktury.
Zupa pieczarkowa
Składniki:
(3 porcje)
- 500 g małych pieczarek
- 500 ml bulionu grzybowego
- 400 g pomidorów pelati
- 1 mała cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- suszona bazylia
- czarny pieprz mielony
Przygotowanie:
Pieczarki dokładnie opłukujemy a następnie kroimy na ćwiartki.
Cebulę i czosnek obieramy a następnie drobno siekamy.
W garnku rozgrzewamy olej i szklimy na nim cebulę oraz czosnek. Dodajemy pieczarki, mieszamy i krótko podsmażamy. Następnie dokładamy pomidorki (wraz z zalewą), wlewamy bulion, mieszamy i zagotowujemy. Dodajemy sos sojowy, doprawiamy do smaku bazylią i pieprzem.
ja lubię praktycznie wszystkie grzyby (jadalne oczywiście) aczkolwiek pieczarki szczególnie i bardzo często je przyrządzam :) fajny pomysł na zupę! pożywna i z pewnością pyszna :)
OdpowiedzUsuń