22 sierpnia 2015

Zupa pieczarkowa

Pieczarki to jeden z nielicznych grzybów, które lubię. Mogę jeść je pieczone, gotowane a nawet na surowo. Nie sądziłam jednak nigdy, że tak doskonale sprawdzą się w zupie. Dodają jej na prawdę ciekawego smaku i struktury.


Zupa pieczarkowa
Składniki:
(3 porcje)
  • 500 g małych pieczarek
  • 500 ml bulionu grzybowego
  • 400 g pomidorów pelati
  • 1 mała cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • suszona bazylia
  • czarny pieprz mielony
Przygotowanie:

Pieczarki dokładnie opłukujemy a następnie kroimy na ćwiartki.
Cebulę i czosnek obieramy a następnie drobno siekamy.

W garnku rozgrzewamy olej i szklimy na nim cebulę oraz czosnek. Dodajemy pieczarki, mieszamy i krótko podsmażamy. Następnie dokładamy pomidorki (wraz z zalewą), wlewamy bulion, mieszamy i zagotowujemy. Dodajemy sos sojowy, doprawiamy do smaku bazylią i pieprzem.

2 komentarze :

  1. ja lubię praktycznie wszystkie grzyby (jadalne oczywiście) aczkolwiek pieczarki szczególnie i bardzo często je przyrządzam :) fajny pomysł na zupę! pożywna i z pewnością pyszna :)

    OdpowiedzUsuń