Domowej roboty granola zagościła w moim domu już na dobre. Początkowo robiłam ją w inny sposób, jednak od długiego czasu za każdym razem robię ją na bazie tego przepisu, ewentualnie zmieniając dodatki. W zasadzie potrzebne są tylko 4 składniki, więc każdy może ją przygotować bez problemu. Jest idealna jako dodatek do jogurtu, mleka czy jako samodzielna przekąska.
Obłędna granola bez tłuszczu i cukru
Składniki podstawowe:
- 400 g (4 szklanki) płatków owsianych górskich
- 350 g (3 szklanki) suszonych daktyli
- 125 g (1 szklanka) orzeszków ziemnych
- 150 g (1 szklanka) rodzynek
Przygotowanie:
Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na min. godzinę do nasiąknięcia. Po tym czasie odcedzamy i blendujemy na jednolitą masę.
Płatki owsiane mieszamy z orzeszkami oraz pastą daktylową.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy na nią granole i dokładnie ją ugniatamy.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 175°C i pieczemy przez ok. 25-30 minut (aż będzie chrupiąca). W połowie czasu pieczenia delikatnie mieszamy całą masę tak żeby porobiły się z niej grudki.
Po upieczeniu i przestudzeniu mieszamy z rodzynkami.
Możecie dodawać wasze ulubione orzeszki, suszone owoce czy dodatki jak otręby, cynamon. Mieszajcie, eksperymentujcie i znajdźcie swoją ulubioną wersję ;)
ale prosta granola, a jaki efekt! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam! Ja zamiast rodzynkow, daje suszona zurawine. A czasem pestki dyni lub platku migladowe. Tak jak piszesz, mozna dodac wszystko:)
OdpowiedzUsuńWow wow właśnie tego szukałam, prosta granola bez zbędnych składników, w dodatku łącząca 3 moje ulubione produkty - płatki owsiane, daktyle i orzeszki ziemne <3
OdpowiedzUsuńuwielbiam domową granolę ;)
OdpowiedzUsuńta granola musi smakować obłędnie! naturalna i zdrowa, świetny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńNie znałam takiej granoli :)
OdpowiedzUsuńCudowna grqnola! Zamierzam przerobić 2 kg płatków owsianych na takie cudo :) Wreszcie znalazłam grqnola do której nie musze dodawać tłuszczu i cukru niepotrzebnie :)
OdpowiedzUsuń