Jeśli tak jak ja lubicie owsiane wypieki to ten zdecydowanie wam zasmakuje. Będzie świetną, zdrową alternatywą dla tej wielkiej ilości makowców i pierniczków jakie pojawiają się co roku na świątecznym stole. Do tego taka ilość orzechów i bakalii to idealna propozycja na Boże Narodzenie.
Owsiana wiewiórka
Składniki:
(forma 10x20 cm)
- 1,5 szklanki płatków owsianych
- 40 g orzechów włoskich
- 50 g migdałów
- 30 g orzechów laskowych
- 30 g ziaren słonecznika
- 35 g wiórków kokosowych
- 50 g rodzynek
- 35 g suszonej żurawiny
- 30 g suszonych śliwek
- 30 g suszonych moreli
- 4 łyżeczki mielonego siemienia lnianego
- 12 łyżeczek ciepłej wody
- 4 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki dowolnego płynnego słodu (np. syrop z agawy)
- 10-12 łyżek wody
- orzechy pekan do ozdoby
Przygotowanie:
Siemię lniane zalewamy w kubku ciepłą wodą, mieszamy i odstawiamy na parę minut, aby spęczniało.
Olej kokosowy rozpuszczamy.
Bakalie bardzo drobno kroimy i wrzucamy do jednej miski razem z płatkami owsianymi, ziarnami słonecznika i wiórkami kokosowymi i dokładnie mieszamy. Następnie dolewamy mieszankę siemienia lnianego, 12 łyżek wody oraz olej kokosowy, słód i wyrabiamy masę.
Formę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej masę owsianą. Rozkładamy ją równomiernie i mocno ugniatamy łyżką. Na wierzch kładziemy orzechy pekan (tak żeby po pokrojeniu na każdy kawałek przypadał jeden).
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 175°C na ok. 20-25 minut, pamiętając o tym aby dobrze wypiec spód.
Jeśli lubicie słodsze wypieki możecie do masy dodać kilka łyżek syropu z agawy lub polać je roztopioną czekoladą.
mniam! poproszę kawałek :)
OdpowiedzUsuńmnie nie trzeba kusić czy pytać dwa razy, ja wręcz kocham owsiane wypieki :) taką wiewiórę to bym schrupała (z ust weganki brzmi nieźle :D) :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam zdrowe wypieki, więc ten bardzo mi się podoba ;)
OdpowiedzUsuńNajbardziej chyba kuszą mnie te orzechy pekan, bo już od dawna na nie poluję :)
OdpowiedzUsuń