Jedni nie wyobrażają sobie świąt bez sernika, inni bez makowca, ale dla mnie jednak zawsze najważniejszym ciastem był jabłecznik. W mojej ulubionej wersji jest to szarlotka warstwowa, która jest nie tylko pyszna lecz także pięknie się prezentuje.
Warstwowa szarlotka pełnoziarnista
Składniki:
(tortownica ok. 28 cm)
- Ciasto:
- 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 80 g wegańskiej margaryny
- 100 g nierafinowanego cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki siemienia lnianego
- 15 łyżeczek wody
- 1 łyżeczka cynamonu
- Jabłka:
- ok. 2 kg jabłek (twardych, najlepsze będą do tego boskopy)
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki imbiru
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Siemię lniane łączymy z wodą, dokładnie mieszamy i odstawiamy do spęcznienia na ok.15 minut.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem trzcinowym, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy pokrojoną zimną margarynę oraz spęczniałe siemię lniane. Dokładnie zagniatamy ciasto, zawijamy je w folię i odkładamy do lodówki na czas robienia farszu.
Sok z cytryny mieszamy z cukrem i przyprawami.
Jabłka obieramy, kroimy na cieniutkie plasterki (ja użyłam do tego celu mandoliny) i przekładamy je do miski. Zalewamy sokiem z cytryny i dokładnie lecz delikatnie mieszamy. Odstawiamy na jakiś czas żeby jabłka przeszły aromatem.
Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy wysypanej mąką na grubość ok. 1-1,5 cm.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ją rozwałkowanym ciastem na spodzie i na bokach (równo je skrawamy od góry). Spód nakłuwamy widelcem i podpiekamy w 180°C przez ok. 15 minut.
Z pozostałego ciasta wycinamy małe gwiazdeczki.
Wyciągamy spód układamy na nim warstwami plastry jabłek ugniatając je co jakiś czas. Na wierzchu rozkładamy gwiazdki. Pieczemy przez ok. 50 minut w 180°C. Gdy ciasto zacznie się przyrumieniać przełączamy na pieczenie od spodu i/lub przykrywamy papierem do pieczenia.
Szarlotka w takiej wersji staje się od razu o wiele bardziej świątecznym wypiekiem. Ja na ozdobę wybrałam gwiazdki, ale wy możecie wybrać wasz ulubiony kształt.
Ciasto z owocami będzie bardzo orzeźwiającą alternatywą dla tych wielu słodkości pojawiających się na świątecznym stole.
Zapraszamy do dodania bloga w serwisie zBLOGowani! Mamy już ponad 4600 blogów z 22 kategorii.
OdpowiedzUsuńNależy założyć konto jako bloger i w 2 krokach dodać bloga do serwisu. Nasz robot sam pobiera aktualne wpisy i prezentuje je tysiącom użytkowników którzy codziennie korzystają ze zBLOGowanych. Dla blogera to korzyść w postaci nowych czytelników i większego ruchu na blogu. Zapraszamy!
Smacznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńaż nabrałam apetytu na szarlotkę :3
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie!
OdpowiedzUsuńmusi być pyszna : )
OdpowiedzUsuńJejku jak pysznie wygląda <3 Muszę też zrobić taką pełnoziarnistą.
OdpowiedzUsuńświetny pomysł z tymi gwiazdkami na górze, ciacho od razu wygląda pięknie i świątecznie! trzymaj się ciepło :)
OdpowiedzUsuńWitam, niestety ale margaryna nie jest wegańska ze względu na występującą w niej wit. D3 pochodzenia zwierzęcego (jedyna chyba dostepna w Polsce wegańska to Alsan, niektórzy zastępują margarynę w wypiekach jakims olejem np. kokosowym, czasem też oliwą. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWiem o tym i właśnie dlatego używam Alsana (lub zamiennie z olejem) bo też nigdy żadnej innej wegańskiej nie widziałam niestety :/
Usuń