14 grudnia 2014

Warstwowa szarlotka pełnoziarnista

Jedni nie wyobrażają sobie świąt bez sernika, inni bez makowca, ale dla mnie jednak zawsze najważniejszym ciastem był jabłecznik. W mojej ulubionej wersji jest to szarlotka warstwowa, która jest nie tylko pyszna lecz także pięknie się prezentuje.



 Warstwowa szarlotka pełnoziarnista
Składniki:
(tortownica ok. 28 cm)
  1. Ciasto:
    • 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
    • 80 g wegańskiej margaryny
    • 100 g nierafinowanego cukru trzcinowego
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 3 łyżeczki siemienia lnianego
    • 15 łyżeczek wody
    • 1 łyżeczka cynamonu
  2. Jabłka:
    • ok. 2 kg jabłek (twardych, najlepsze będą do tego boskopy)
    • sok z 1 cytryny
    • 2 łyżeczki cynamonu
    • 1/3 łyżeczki imbiru
    • 3 łyżki cukru trzcinowego
    • szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie:

Siemię lniane łączymy z wodą, dokładnie mieszamy i odstawiamy do spęcznienia na ok.15 minut.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem trzcinowym, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy pokrojoną zimną margarynę oraz spęczniałe siemię lniane. Dokładnie zagniatamy ciasto, zawijamy je w folię i odkładamy do lodówki na czas robienia farszu.

Sok z cytryny mieszamy z cukrem i przyprawami.

Jabłka obieramy, kroimy na cieniutkie plasterki (ja użyłam do tego celu mandoliny) i przekładamy je do miski. Zalewamy sokiem z cytryny i dokładnie lecz delikatnie mieszamy. Odstawiamy na jakiś czas żeby jabłka przeszły aromatem.

Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy wysypanej mąką na grubość ok. 1-1,5 cm.

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ją rozwałkowanym ciastem na spodzie i na bokach (równo je skrawamy od góry). Spód nakłuwamy widelcem i podpiekamy w 180°C przez ok. 15 minut.

Z pozostałego ciasta wycinamy małe gwiazdeczki.

Wyciągamy spód układamy na nim warstwami plastry jabłek ugniatając je co jakiś czas. Na wierzchu rozkładamy gwiazdki. Pieczemy przez ok. 50 minut w 180°C. Gdy ciasto zacznie się przyrumieniać przełączamy na pieczenie od spodu i/lub przykrywamy papierem do pieczenia.


Szarlotka w takiej wersji staje się od razu o wiele bardziej świątecznym wypiekiem. Ja na ozdobę wybrałam gwiazdki, ale wy możecie wybrać wasz ulubiony kształt.


Ciasto z owocami będzie bardzo orzeźwiającą alternatywą dla tych wielu słodkości pojawiających się na świątecznym stole.

9 komentarzy :

  1. Zapraszamy do dodania bloga w serwisie zBLOGowani! Mamy już ponad 4600 blogów z 22 kategorii.
    Należy założyć konto jako bloger i w 2 krokach dodać bloga do serwisu. Nasz robot sam pobiera aktualne wpisy i prezentuje je tysiącom użytkowników którzy codziennie korzystają ze zBLOGowanych. Dla blogera to korzyść w postaci nowych czytelników i większego ruchu na blogu. Zapraszamy!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jejku jak pysznie wygląda <3 Muszę też zrobić taką pełnoziarnistą.

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny pomysł z tymi gwiazdkami na górze, ciacho od razu wygląda pięknie i świątecznie! trzymaj się ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam, niestety ale margaryna nie jest wegańska ze względu na występującą w niej wit. D3 pochodzenia zwierzęcego (jedyna chyba dostepna w Polsce wegańska to Alsan, niektórzy zastępują margarynę w wypiekach jakims olejem np. kokosowym, czasem też oliwą. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem o tym i właśnie dlatego używam Alsana (lub zamiennie z olejem) bo też nigdy żadnej innej wegańskiej nie widziałam niestety :/

      Usuń