Lubię smak mąki orkiszowej. Jest bardzo charakterystyczny, powiedziałabym, że to jeden z tych smaków, które albo się kocha albo nienawidzi. Ale jeśli nie jesteście tak wielkimi fanami smaku orkiszu jak ja, to możecie spróbować łączyć go z innymi mąkami i dodatkami :)
Chleb żytnio-orkiszowy z pestkami dyni
Składniki:
(1 bochenek)
- 20 g drożdży
- 1/2 łyżki nierafinowanego cukru trzcinowego
- 500 ml ciepłej wody
- 200 g mąki żytniej chlebowej
- 200 g mąki orkiszowej + 1 łyżka
- 50 g otrębów żytnich
- 125 g pestek dyni
- 30 g siemienia lnianego
- 1 łyżeczka soli ziołowej
Przygotowanie:
Drożdże wkruszamy do miseczki, dodajemy cukier, łyżkę mąki. Wlewamy wodę, delikatnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia przykryte czystą ściereczką w ciepłym miejscu na ok. 20 minut.
Mieszamy ze sobą dwa typy mąki, otręby, pestki dyni, siemię lniane i sól. Dodajemy drożdże i dokładnie urabiamy, przez ok. 10 minut. Odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na ok. godzinę. Po tym czasie przekładamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy siemieniem lnianym i odstawiamy na około godzinę przykryte czystą ścierką, w ciepłym miejscu.
Piekarnik rozgrzewamy do 220°C. Przed włożeniem do piekarnika polewamy chleb delikatnie wodą. Następnie pieczemy aż się zarumieni (ok. 20 minut), wtedy przełączamy na pieczenie od spodu i przykrywamy papierem. Pieczemy przez kolejne ok. 40 minut, aż przejdzie tzw. "test suchego patyczka", a po postukaniu będzie wydawał "pusty" odgłos. Zostawiamy do wystygnięcia na całą noc, najlepiej na kratce.
Połączenie tych dwóch rodzajów mąk i takiej ilości pestek to prawdziwy raj dla podniebienia, i świetna baza do zdrowych kanapek na nadchodzący tydzień.
Połączenie tych dwóch rodzajów mąk i takiej ilości pestek to prawdziwy raj dla podniebienia, i świetna baza do zdrowych kanapek na nadchodzący tydzień.
Uwielbiam takie domowe chlebki i ten zapach rozchodzący się po domu, gdy się go wypieka :) W najbliższych dniach chyba wypróbuję Twój przepis, bo chleb wygląda naprawdę SUPER :)
OdpowiedzUsuńOj nie ma nic lepszego niż domowe pieczywo <3!
UsuńCieszę się, że się podoba i jeśli wypróbujesz to daj znać czy zasmakował tak jak mi ;)
Smacznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńChlebek wygląda znakomicie! Orkisz jest bardzo zdrowy :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie go piekę:)
OdpowiedzUsuń