Wegańska sałatka sushi
Składniki:
(3 porcje)
- 100 g ryżu jaśminowego
- 220 g zielonego groszku
- 130 g pędów bambusa
- 1 ogórek szklarniowy (ok. 250 g)
- 2 marchewki (ok. 130 g)
- 30 g jasnozielonej części pora
- 1 arkusz nori
- 2 łyżeczki ziaren sezamu
- 1 i 1/2 łyżeczki białej soli himalajskiej
- 3 łyżki sosu sojowego YAMASA
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 dojrzałe awokado
- sok z cytryny
Przygotowanie:
Ryż jaśminowy namaczamy w zimnej wodzie przez ok. 30 minut. Następnie odcedzamy. W garnku 1 szklankę wody doprowadzamy do wrzenia. Gdy się zagotuję wrzucamy ryż i gotujemy na małym ogniu do miękkości - aż wchłonie całą wodę. Odstawiamy do przestygnięcia.
Zielony groszek oraz pędy bambusa odcedzamy.
Ogórka szklarniowego myjemy i kroimy w bardzo drobną kosteczkę.
Marchewki myjemy, obieramy i również bardzo drobno kroimy.
Pora myjemy i drobno siekamy, a następnie na sicie przelewamy go wrzątkiem i odstawiamy do wystygnięcia.
W misce mieszamy ryż, groszek, bambusa, ogórka, por. Dodajemy porozdzierane na drobne kawałeczki nori, sezam, sól, sos sojowy oraz imbir i dokładnie wszystko mieszamy. Przed podaniem przechowujemy w lodówce.
Awokado obieramy, wyciągamy pestkę i kroimy na plasterki. Podajemy skropione sokiem z cytryny.
"Sushi" w tej wersji przygotowuje się ekspresowo jednak polecam przyłożyć się do drobnego pokrojenia wszystkich składników, bo na prawdę jest to istotne dla tej surówki i w znacznym stopniu podkreśla jej walory smakowe :)
Można podawać z osobną porcją sosu sojowego żeby jeszcze wzmocnić smak tak typowy dla sushi.
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńAle pięknie to wygląda! :)
OdpowiedzUsuńświetna propozycja!
OdpowiedzUsuńhaha, świetna nazwa! leniwa czasem jestem to może sobie takie sushi przyrządzę :D
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł rozłożenia sushi na czynniki pierwsze i zrobienia z niego surówki, sama bym się na to nie odważyła :)
OdpowiedzUsuń