Chlebek naan tradycyjnie jest to płaskie drożdżowe pieczywo, nieodłączny składnik kuchni Indyjskiej. Świetnie więc sprawdzają się jako towarzystwo dla np. curry lub z pieczonym czosnkiem. W oryginale nie są wegańskie, jednak zmieniając kilka składników bardzo łatwo to zmienić i uzyskać równie pyszny produkt.
Chlebki naan
Składniki:
(6 chlebków)
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej (+ 1 łyżka do zaczynu, +do podsypania stolnicy i wałka)
- 1 małe awokado (100 g - miąższu)
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka nierafinowanego cukru trzcinowego
- 1/3 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 płaskie łyżeczki soli himalajskiej
- 1 łyżka oliwy (+do posmarowania)
- czarnuszka
Przygotowanie:
W miseczce łączymy drożdże z cukrem, łyżką mąki i ciepłą wodą. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (ok. 15 minut).
Awokado obieramy, wyciągamy pestkę, blendujemy na jednolitą masę i mieszamy z sokiem z cytryny.
W dużej misce łączymy mąkę, wyrośnięte drożdże, awokado, proszek do pieczenia oraz sól i oliwę. Urabiamy elastyczne ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 40 minut.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 kawałków. Każdy z nich delikatnie rozwałkowujemy na stolnicy wysypanej mąką. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy z wierzchu oliwą i posypujemy czarnuszką.
Pieczemy w 200°C przez ok. 20 minut - aż się przyrumienią.
Najlepiej jeśli piekarnik będziemy rozgrzewali z blachą w środku i tylko przeniesiemy na nią arkusz papieru z rozłożonymi chlebkami.
Przepis oryginalny znalazłam właśnie w książce o kuchni indyjskiej. Od kiedy nauczyłam się je piec zawsze towarzyszą w moim domu curry i wtedy do jego jedzenia nie potrzeba już nawet sztućców :)
super pomysł;-)))
OdpowiedzUsuńsmykwkuchni.blogspot.com
Wygląda apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńbardzo fajnie, że zrobiłaś je z awokado - dzięki temu są jeszcze zdrowsze i na pewno świetnie się sprawdzą jako dodatek do różnych potrawek, które uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńTyle już czasu za mną chodzą więc w końcu muszę je zrobić!!! :) Wyglądają przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńOjej, z awokado, jak fajnie <3
OdpowiedzUsuńzastanawiam się czym by można zastąpić awokado, w razie nieposiadania ;) czymś tłustym, to na pewno.. Hmmm.. zmiksowanym słonecznikiem może..? Jak sądzisz?
OdpowiedzUsuńHm w sumie jeśli doprowadzisz je do odpowiedniej konsystencji to powinno być ok :) Ale głowy nie dam ;)
UsuńChlebki naan z mąki pełnoziarnistej - super :D Zapisuję przepis koniecznie ;D
OdpowiedzUsuń