22 lutego 2015

Chlebki naan

Chlebek naan tradycyjnie jest to płaskie drożdżowe pieczywo, nieodłączny składnik kuchni Indyjskiej. Świetnie więc sprawdzają się jako towarzystwo dla np. curry lub z pieczonym czosnkiem. W oryginale nie są wegańskie, jednak zmieniając kilka składników bardzo łatwo to zmienić i uzyskać równie pyszny produkt.


Chlebki naan
Składniki:
(6 chlebków)
  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej (+ 1 łyżka do zaczynu, +do podsypania stolnicy i wałka)
  • 1 małe awokado (100 g - miąższu)
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka nierafinowanego cukru trzcinowego
  • 1/3 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżeczki soli himalajskiej
  • 1 łyżka oliwy (+do posmarowania)
  • czarnuszka
Przygotowanie:

W miseczce łączymy drożdże z cukrem, łyżką mąki i ciepłą wodą. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (ok. 15 minut).

Awokado obieramy, wyciągamy pestkę, blendujemy na jednolitą masę i mieszamy z sokiem z cytryny.

W dużej misce łączymy mąkę, wyrośnięte drożdże, awokado, proszek do pieczenia oraz sól i oliwę. Urabiamy elastyczne ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 40 minut.

Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 kawałków. Każdy z nich delikatnie rozwałkowujemy na stolnicy wysypanej mąką. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy z wierzchu oliwą i posypujemy czarnuszką.

Pieczemy w 200°C przez ok. 20 minut - aż się przyrumienią.

Najlepiej jeśli piekarnik będziemy rozgrzewali z blachą w środku i tylko przeniesiemy na nią arkusz papieru z rozłożonymi chlebkami.



Przepis oryginalny znalazłam właśnie w książce o kuchni indyjskiej. Od kiedy nauczyłam się je piec zawsze towarzyszą w moim domu curry i wtedy do jego jedzenia nie potrzeba już nawet sztućców :)


8 komentarzy :

  1. super pomysł;-)))

    smykwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo fajnie, że zrobiłaś je z awokado - dzięki temu są jeszcze zdrowsze i na pewno świetnie się sprawdzą jako dodatek do różnych potrawek, które uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tyle już czasu za mną chodzą więc w końcu muszę je zrobić!!! :) Wyglądają przepysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ojej, z awokado, jak fajnie <3

    OdpowiedzUsuń
  5. zastanawiam się czym by można zastąpić awokado, w razie nieposiadania ;) czymś tłustym, to na pewno.. Hmmm.. zmiksowanym słonecznikiem może..? Jak sądzisz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hm w sumie jeśli doprowadzisz je do odpowiedniej konsystencji to powinno być ok :) Ale głowy nie dam ;)

      Usuń
  6. Chlebki naan z mąki pełnoziarnistej - super :D Zapisuję przepis koniecznie ;D

    OdpowiedzUsuń