Przedstawiam Wam idealnie kremową potrawkę kukurydziano-kokosową. Przygotowałam ją na bazie przepisu na krem kukurydziany, który robiłam w dzieciństwie i bardzo lubiłam.
I pomimo tego, że głosy ptaków sugerują, iż nadciąga już wiosna to jednak po długim spacerze warto przygotować coś sycącego i rozgrzewającego, a taki właśnie jest ten krem :)
Kukurydziany krem-potrawka
Składniki:(3 porcje)
- 500 g kukurydzy
- 400 ml mleka kokosowego
- 100 g ryżu
- 1 cebula
- natka pietruszki
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki żółtej pasty curry
- sól himalajska, pieprz mielony
- mielona słodka papryka, chilli
- suszona bazylia
Przygotowanie:
Ryż gotujemy i odcedzamy.
W garnku na dnie rozgrzewamy olej i szklimy na nim drobno posiekaną cebulę,. Gdy będzie już gotowa dodajemy pastę curry i dokładnie mieszamy.
Następnie dodajemy kukurydzę zblendowaną z mlekiem kokosowym i dokładnie mieszamy. Podgrzewamy na małym ogniu mieszając co jakiś czas. Doprawiamy do smaku.
Dodajemy ugotowany ryż, drobno posiekaną pietruszkę, dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu jeszcze przez ok. 5 minut.
Krem jak widzicie jest na prawdę łatwy do zrobienia więc zdecydowanie warto go wypróbować, szczególnie o tej porze roku gdy pomimo słońca za oknami nadal bywa dość chłodno ;)
Wygląda bardzo apetycznie! :))
OdpowiedzUsuńNie znoszę kukurydzy, serio. Nie pasuje mi jej dziwna słodycz. Myślisz, że ten przepis mógłby mi ją odczarować? Przyprawy neutralizują to trochę?
OdpowiedzUsuńJa akurat uwielbiam jej smak, więc ciężko mi powiedzieć. Ale tutaj smak jest bardzo orientalny i zawsze możesz doprawić mocniej, "pod siebie" ;)
Usuńkukurydza, kokos i jestem w domu! na samą myśl robię się głodna <3
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe danie :) napewno wypróbuję ;)
OdpowiedzUsuńKolejny rewelacyjny pomysł :-) Uwielbiam kokos i wszystko, co z nim związane!
OdpowiedzUsuń