Uwielbiam surowe desery, które są równocześnie pyszne i zdrowe. Mam dla was tartę, która ostatnio wzbudziła furorę w moim domu. Była tak pyszna, że każdy domagał się dokładki nawet Ci, którzy zazwyczaj nie przepadają za tak nie tradycyjnymi deserami!
Tarta jest w dużym stopniu surowa, wegańska, bezglutenowa i bez cukru można więc jeść ją bez wyrzutów sumienia ;)
Tarta kokosowa z kiwi
Składniki:
(tortownica ok. 20 cm z wypinanym dnem!)- Spód:
- 150 g suszonych daktyli
- 120 g orzeszków ziemnych (nie solonych)
- 50 g mąki kokosowej
- Masa kokosowa:
- 2 puszki (400 ml każda) mleka kokosowego
- 70 g suszonych daktyli
- 30 g oleju kokosowego
- 1/2 laski wanilii
- 50 g nerkowców
- Dodatkowo:
- 2 kiwi
- garść nerkowców
Przygotowanie:
Daktyle (w osobnych miseczkach te do ciasta i masy) oraz nerkowce namaczamy w letniej wodzie (nie gorącej!) aż zmiękną.
Tortownicę wykładamy folią spożywczą.
Daktyle odsączamy razem z orzeszkami ziemnymi miksujemy (w rozdrabniaczu blendera) aż do uzyskania względnie jednolitej masy (małe kawałki orzeszków mogą zostać) a następnie mieszamy ją z mąką kokosową i ugniatamy żeby uzyskać z "ciasta" kulkę. Tak przygotowane ciasto wylepiamy na tortownicy, tworząc ok. 4 cm brzegi.
Odsączone daktyle miksujemy (w rozdrabniaczu blendera) z odsączonymi nerkowcami, wypestkowaną laską wanilii na jednolitą masę.
Twardą część mleka kokosowego miksujemy (robotem kuchennym) na wolnych obrotach z rozpuszczonym olejem kokosowym i pastą z daktyli i nerkowców.
Wykładamy ją na spód.
Kiwi dokładnie myjemy, obieramy, kroimy na plasterki lub mniejsze cząstki i ozdabiamy nimi ciasto. Możemy posypać jeszcze nerkowcami.
Odstawiamy do lodówki na noc.
Podajemy schłodzoną i przechowujemy w lodówce.
Podajemy schłodzoną i przechowujemy w lodówce.
Do ozdobienia wybrałam kiwi nie tylko ze względu na jego piękny kolor. Lekko kwaskowy , cytrusowy smak świetnie równoważy słodycz masy i komponuje się z pozostałymi składnikami.
Ciasto jest tak leciutkie, że ciężko skończyć tylko na jednym kawałku. Na całe szczęście w przypadku surowych deserów nie jest to problemem. Szczerze polecam ją każdemu kto ceni własne zdrowie. Pamiętajcie, że zdrowe odżywianie nie musi oznaczać rezygnacji z deserów i słodkich przyjemności. Ponadto przygotowanie jej jest tak proste, że poradzi sobie z nią każdy. Tarta ma tylko dwa minusy - za szybko się kończy a kawałki zawsze są za małe ;)
Smacznie ;)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda! Wypróbuję, bo uwielbiam wszystko co kokosowe!:)
OdpowiedzUsuńchyba się zakochałam haha <3 ta tarta jest cudowna - moje smaki - nerkowce i kokos to zdecydowanie idealny duet :)
OdpowiedzUsuńmniam, kocham surowe desery :)
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda smakowicie, z kiwi musiała być pyszna :)
OdpowiedzUsuńto chyba magia ! :O
OdpowiedzUsuń