14 lutego 2015

Gnocchi fasolowe w sosie pomidorowym

Gnocchi są klasykiem na temat, którego powstały chyba już niezliczone ilości wariacji, ja najbardziej lubię te fasolowe w sosie pomidorowym. Proste w przygotowaniu a przepyszne :)




Gnocchi fasolowe w sosie pomidorowym
Składniki:
(ok. 35 kluseczek)
  • 200 g masy fasolowej
  • 150 g przecieru pomidorowego
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy
  • rozmaryn - kilka gałązek
  • 10 listów świeżej bazylii
  • 1/4 czerwonej papryczki pepperoni
Przygotowanie:

Z masy fasolowej formujemy małe kluseczki i spłaszczamy je widelcem. Wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy przez ok. 2 minuty. Po ugotowaniu odcedzamy.

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Szklimy na niej drobno posiekany czosnek, następnie dodajemy rozmaryn, bazylię, papryczkę i mieszamy. Po chwili dolewamy przecier wszystko mieszamy, podsmażamy przez ok. 5 minut. Jako kolejne dodajemy gnocchi, mieszamy i podsmażamy jeszcze przez kolejne ok. 5 minut.


Połączenie gnocchi z sosem pomidorowym to chyba jeden z prawdziwych włoskich klasyków, które warto wypróbować. A gnocchi z masy fasolowej są świetnym źródłem białka i wielu witamin ;)


Możemy podawać ze świeżą bazylią lub rozmarynem.

4 komentarze :

  1. ja zdecydowanie jestem fanką takich dań! na 100% zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten tydzień był mega fasolowy, jadłam niemal codziennie bo sporo się ugotowało. Fasola w zupie, w pomidorach, uwielbiam, a jutro pasta :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gnocchi mogę jeść pod każdą postacią - uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń