Gnocchi są klasykiem na temat, którego powstały chyba już niezliczone ilości wariacji, ja najbardziej lubię te fasolowe w sosie pomidorowym. Proste w przygotowaniu a przepyszne :)
Gnocchi fasolowe w sosie pomidorowym
Składniki:
(ok. 35 kluseczek)
- 200 g masy fasolowej
- 150 g przecieru pomidorowego
- 4 ząbki czosnku
- łyżka oliwy
- rozmaryn - kilka gałązek
- 10 listów świeżej bazylii
- 1/4 czerwonej papryczki pepperoni
Przygotowanie:
Z masy fasolowej formujemy małe kluseczki i spłaszczamy je widelcem. Wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy przez ok. 2 minuty. Po ugotowaniu odcedzamy.
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Szklimy na niej drobno posiekany czosnek, następnie dodajemy rozmaryn, bazylię, papryczkę i mieszamy. Po chwili dolewamy przecier wszystko mieszamy, podsmażamy przez ok. 5 minut. Jako kolejne dodajemy gnocchi, mieszamy i podsmażamy jeszcze przez kolejne ok. 5 minut.
Połączenie gnocchi z sosem pomidorowym to chyba jeden z prawdziwych włoskich klasyków, które warto wypróbować. A gnocchi z masy fasolowej są świetnym źródłem białka i wielu witamin ;)
Możemy podawać ze świeżą bazylią lub rozmarynem.
ja zdecydowanie jestem fanką takich dań! na 100% zrobię :)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńTen tydzień był mega fasolowy, jadłam niemal codziennie bo sporo się ugotowało. Fasola w zupie, w pomidorach, uwielbiam, a jutro pasta :)
OdpowiedzUsuńGnocchi mogę jeść pod każdą postacią - uwielbiam! :)
OdpowiedzUsuń