25 listopada 2014

Kluseczki fasolowe z meksykańskim sosem warzywnym

Miałam ochotę na fasolę w pikantnej i ostrej wersji, a moja mama chciała zjeść kopytka. Wiecie co ? Okazuje się, że kopytka z fasoli są pyszne i łatwe w przygotowaniu. A żeby spełnić swoją zachciankę podałam je z ostrym, warzywnym sosem.




Kluseczki fasolowe z meksykańskim sosem warzywnym
1. Kluseczki fasolowe

Składniki:
  • 250 g ugotowanej białej fasoli (ok. 120 g suchej)
  • 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego
  • 5 łyżeczek ciepłej wody
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 1/4 szklanki wody
  • biały pieprz
  • sól
  • rozmaryn
Przygotowanie:
Mielone siemię lniane łączymy z ciepłą wodą i odstawiamy do spęcznienia.

Fasolę dusimy tłuczkiem do ziemniaków, dodajemy wodę, skrobię, mąkę, spęczniałe siemię lniane i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku i mieszamy. Z gotowej masy wyrabiamy w dłoniach małe kluseczki.

W dużym garnku zagotowujemy wodę i gdy zacznie wrzeć wrzucamy na nią kluseczki i gotujemy po ok. 2-3 minuty.


2. Meksykański sos warzywny

Składniki:
  • 3 duże pomidory
  • 3 czerwone papryki
  • 3 marchwie
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/3 łyżeczki kminku
  • szczypta suszonego chilli
  • olej
Przygotowanie
Pomidory kroimy w kostkę.

Z papryk usuwamy gniazda nasienne, a następnie kroimy je w drobną kostkę.

Marchewkę obieramy i kroimy na cienkie plasterki.

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i przeduszamy przez praskę.

W rondelku rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebulę oraz czosnek. Po chwili dodajemy marchew, paprykę oraz pomidory i dusimy pod przykryciem przez ok. 10-15 minut. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, dokładnie mieszamy i znowu dusimy pod przykryciem przez ok. 10 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie. Doprawiamy do smaku.



Podajemy świeżo ugotowane kluseczki z ciepłym sosem.

6 komentarzy :

  1. Ile tu jest porcji i te 6 łyżek mąki to 1/2 szklanki ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 3 porcje obiadowe.
      I myślę, że około, ale nie mierzyłam szklanką więc pewna nie jestem ;)

      Usuń
  2. zachwyciłaś mnie tymi kopytkami, jestem wielką fanką wszelkich kluseczek, a te nie mogą mi nie zasmakować, tym bardziej tak apetycznie podane :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wypróbuję te kluseczki, tylko zamienię na mąkę amarantusową! super przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyszły Ci te kopytka z mąki amarantusowej? bo też mam ochotę :)
      Dorota

      Usuń
  4. Te kopytka fasolowe to super pomysł!

    OdpowiedzUsuń