Ze względu na właściwości zdrowotne powoli wprowadzam do swojej diety sezam. Jest on nieodłączną częścią kuchni azjatyckiej. Dzisiaj pełnił w zasadzie rolę przyprawy do mojego ulubionego makaronu oraz warzyw. Danie banalnie proste lecz pyszne.
Makaron gryczany z brokułami oraz pędami bambusa
Składniki:(3 porcje)
- 70 g makaronu Soba
- 2 brokuły (po obraniu ok. 400 g)
- 1 puszka pędów bambusa (150 g po odcedzeniu)
- 3 ząbki czosnku
- garść sezamu
- olej kokosowy
- cząber
- kurkuma
- imbir
- gałka muszkatołowa
- pieprz cytrynowy
Przygotowanie:
Brokuły dzielimy na mniejsze kawałki i gotujemy na parze do miękkości.
Pędy bambusa odcedzamy.
Czosnek obieramy i rozdrabniamy,
Makaron gotujemy "al dente" w osolonej wodzie, czyli przez ok. 2 minuty. Po ugotowaniu hartujemy zimną wodą.
W rondelku lub niedużym garnku na dnie rozgrzewamy ok. łyżki oleju kokosowego szklimy na nim czosnek, po chwili dodajemy brokuły, pędy bambusa i lekko podsmażamy. Następnie dodajemy makaron, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Wykładamy na talerze i posypujemy sezamem lekko podprażonym na suchej patelni.
Brokuł w wersji bardziej orientalnej również smakuje pysznie. A makaron soba ma przyjemny gryczany smak, który ja bardzo cenię.
świetny pomysł na danie! akurat dziś miałam makaron aczkolwiek w nieco innej kombinacji :) a jeśli chodzi o sezam - najlepszy w postaci tahini <3
OdpowiedzUsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuńmakaronu gryczanego jeszcze nie jadłam, chętnie spróbowałabym go w takiej wersji :)
OdpowiedzUsuńfajny pomysł na obiad :)
OdpowiedzUsuńwiem, że się powtarzam, ale uwielbiam Twoje dania! są totalnie w moim guście :)
OdpowiedzUsuńTakiego makaronu jeszcze nie jadłam, ale brokuła uwielbiam :) Danie wygląda przepysznie.
OdpowiedzUsuńOch och, wielbię soba ^^ A jeżeli sezam wprowadzasz dla wartości zdrowotnych, to najlepiej niełuskany lub czarny i świeżo zmielony ;)
OdpowiedzUsuń