03 lutego 2015

Makaron gryczany z brokułami oraz pędami bambusa

Ze względu na właściwości zdrowotne powoli wprowadzam do swojej diety sezam. Jest on nieodłączną częścią kuchni azjatyckiej. Dzisiaj pełnił w zasadzie rolę przyprawy do mojego ulubionego makaronu oraz warzyw. Danie banalnie proste lecz pyszne.




Makaron gryczany z brokułami oraz pędami bambusa
Składniki:
(3 porcje)
  • 70 g makaronu Soba
  • 2 brokuły (po obraniu ok. 400 g)
  • 1 puszka pędów bambusa (150 g po odcedzeniu)
  • 3 ząbki czosnku
  • garść sezamu
  • olej kokosowy
  • cząber
  • kurkuma
  • imbir
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz cytrynowy
Przygotowanie:

Brokuły dzielimy na mniejsze kawałki i gotujemy na parze do miękkości.

Pędy bambusa odcedzamy.

Czosnek obieramy i rozdrabniamy,

Makaron gotujemy "al dente" w osolonej wodzie, czyli przez ok. 2 minuty. Po ugotowaniu hartujemy zimną wodą.

W rondelku lub niedużym garnku na dnie rozgrzewamy ok. łyżki oleju kokosowego szklimy na nim czosnek, po chwili dodajemy brokuły, pędy bambusa i lekko podsmażamy. Następnie dodajemy makaron, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Wykładamy na talerze i posypujemy sezamem lekko podprażonym na suchej patelni.


Brokuł w wersji bardziej orientalnej również smakuje pysznie. A makaron soba ma przyjemny gryczany smak, który ja bardzo cenię.

7 komentarzy :

  1. świetny pomysł na danie! akurat dziś miałam makaron aczkolwiek w nieco innej kombinacji :) a jeśli chodzi o sezam - najlepszy w postaci tahini <3

    OdpowiedzUsuń
  2. makaronu gryczanego jeszcze nie jadłam, chętnie spróbowałabym go w takiej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wiem, że się powtarzam, ale uwielbiam Twoje dania! są totalnie w moim guście :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takiego makaronu jeszcze nie jadłam, ale brokuła uwielbiam :) Danie wygląda przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Och och, wielbię soba ^^ A jeżeli sezam wprowadzasz dla wartości zdrowotnych, to najlepiej niełuskany lub czarny i świeżo zmielony ;)

    OdpowiedzUsuń