19 marca 2015

Koktajl: burak-kiwi-seler-jabłko

Postanowiłam w tym roku wprowadzić do swojego jadłospisu więcej warzywnych smoothie. Jednym z moich ulubionych warzyw jest burak i to jego wzięłam na pierwszy ogień w tworzeniu koktajli. Sprawdził się jak zawsze - fantastycznie.




Koktajl: burak-kiwi-seler-jabłko
Składniki:
(2 porcje)
  • 1 średni burak
  • 2 duże kiwi
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 małe jabłko
  • sok z 1 cytryny
  • ok. 1 szklanka wody
Przygotowanie:

Buraka owijamy folią i pieczemy w 175°C przez ok. 40-50 minut - aż będzie miękki. Następnie studzimy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.

Pokrojonego buraka wrzucamy do blendera razem z obranym i pokrojonym kiwi, selerem naciowym, jabłkiem, sokiem z cytryny i blendujemy aż do uzyskania jednolitej masy. Następnie stopniowo dodajemy wody aż do uzyskania pożądanej konsystencji.

3 komentarze :

  1. koktajle z buraka to po tych zielonych, jedne z moich ulubionych! tyle zdrowia w jednej szklance <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale piękny kolor! Uwielbiam buraka, na słodko też jest super :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szkoda, że dopiero teraz zauważyłam ten wpis, właśnie przed chwilą zjadłam buraczka. Ale zapisuję! :))

    OdpowiedzUsuń