Dzisiaj mam dla Was przepis na ciekawą alternatywę dla bułek - klasyczne, tradycyjne precle. Ich przygotowanie jest bardziej pracochłonne ale smak ciasta zrobionego w taki sposób jest wart tego "wysiłku" ;)
Pełnoziarniste precle
Składniki:(6-8 precli)
- 15 g świeżych drożdży
- 1 łyżka nierafinowanego cukru trzcinowego
- 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej (+1 łyżka)
- 200 ml ciepłej wody
- 20 g oleju roślinnego
- soda oczyszczona
- niesłodzone mleko sojowe
- sezam
Przygotowanie:
Drożdże wkruszamy do miseczki, dodajemy cukier i łyżkę mąki, zalewamy ciepłą wodą, delikatnie mieszamy i odstawiamy przykryte ściereczką, w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ok. 20 minut).
Do mąki dodajemy wyrośnięty zaczyn, olej i dokładnie urabiamy ciasto, przez ok. 10 minut - aż będzie elastyczne i odchodziło od ręki. Odstawiamy na ok. godzinę do wyrośnięcia.
Następnie ciasto dzielimy na 6 porcji. Z każdej z nich rolujemy wałeczek, a następnie formujemy precla. Odkładamy na stolnicę wysypaną mąką na czas formowania pozostałych precli.
W dużym garnku zagotowujemy wodę z sodą oczyszczoną (1 spora łyżka na litr). Gdy zacznie się gotować wkładamy precle i gotujemy je przez ok. 30-40 sekund. Ugotowane precle przekładamy na blachę wyłożoną do papierem do pieczenia, smarujemy mlekiem sojowym, posypujemy sezamem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C i pieczemy przez ok. 15 minut.
świetne! coś czuję, że i u mnie będzie domowe wypiekanie precli! :)
OdpowiedzUsuńTo trzymaj kciuki też za moje wypiekanie, bo już się zabieram za nie od dłuższego czasu! Powyższe zdjęcia jeszcze bardziej zachęcają do spędzenia tego czasu w kuchni :)
Usuń