Po tym jak spróbowałam hummus po raz pierwszy jakoś na początku tego roku, nie mogłam zapomnieć tego smaku. Niezliczoną ilość próbowałam odtworzyć go w domu, jednak efekt nigdy nie był zadowalający, aż do teraz. W końcu znalazłam mój złoty środek na proporcje składników w hummusie, która pozwala na uzyskanie mojego ideału.
Hummus klasyczny
Składniki:- 230 g ugotowanej cieciorki
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka tahini
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
- 1/2 łyżeczki kminku
- 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
- 3/4 szklanki zimnej wody
Przygotowanie:
Cieciorkę blendujemy na największej mocy z sokiem z cytryny, tahini oraz przyprawami aż do uzyskania jednolitej masy. Następnie stopniowo dolewamy wodę i blendujemy tak długo aż uzyskamy odpowiadającą nam konsystencję.
Pamiętajcie, że aby hummus wyszedł dobry cieciorka musi być bardzo mocno ugotowana, w zasadzie aż rozgotowana. Tak żeby w środku nie była biała i sucha tylko wilgotna.
Ja najbardziej lubię zajadać hummus jako dip do świeżych warzyw lub ze świeżym domowym chlebem.
Nie ma to jak humus zawsze wspaniały:) ten wygląda bardzo apetycznie, muszę go zrobić w takich proporcjach :) bo ja też nie mogę nigdy zrobić takiego idealnego :)
OdpowiedzUsuńZawsze mówię, że ile gustów tyle hummusów idealnych ;D
UsuńSmacznie ;))
OdpowiedzUsuńUwielbiam hummus, ale ten kminek mi tam trochę nie pasuje :P Ale całość wygląda bardzo smakowicie :) Ja planuję robić hummus jutro :)
OdpowiedzUsuńOch kocham hummus od klasycznego, po hummus z pieczoną papryką, z buraka i awokado! <3
OdpowiedzUsuń