Wielu ludzi po przejściu z wegetarianizmu na weganizm tęskni za smakiem sera. Jednak okazuje się, że łatwo odtworzyć jego smak używając odpowiednich produktów. Dzisiaj przygotowałam dla was sos, który w swoim smaku i zapachu jest zupełnie jak znany mi z dzieciństwa sos z serków topionych.
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1 czubata łyżka płatków drożdżowych
- słodka papryka - do smaku
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy na nim drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Dodajemy masło orzechowe, dokładnie mieszamy aż do uzyskania bardziej złotego koloru. Następnie dodajemy bulion, dokładnie mieszamy. Zestawiamy z ognia, studzimy i blendujemy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ponownie przelewamy masę do rondelka i podgrzewamy. Doprawiamy słodką papryką i trzymamy na małym ogniu, cały czas mieszając tak długo aż zredukujemy nadmiar płynu. Następnie, cały czas mieszając dodajemy płatki drożdżowe i jeszcze jakiś czas podsmażamy - aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
Sos jest idealny nie tylko do burgerów i kanapek ale też bardziej złożonych dań ;)
z tym, ze właśnie taka wegańska wersja jest o wiele zdrowsza i z pewnością pyszniejsza :)
OdpowiedzUsuńMasło z orzechów ziemnych? A do jakich dań można użyć? Nigdy nie jadłam takiego z serków topionych.
OdpowiedzUsuńDokładnie tak.
UsuńMi bardzo smakował z burgerami, zapiekankami i do frytek (z pulpecikami sojowymi mojej babci <3) :).
W sumie aż trochę wstyd się przyznać, ale wyjadałam go też samego z garnka bo wyszedł tak pyszny ;D
bardzo ciekawie wygląda, muszę wypróbować,
OdpowiedzUsuńserek topiony jadłam chyba raz w życiu, więc nawet nie pamiętam jak to smakuje... ale patrząc na składniki Twojego sosu smak musi być fajny :) wszystko co z masłem orzechowym, zawsze mi smakuje ;)
OdpowiedzUsuń