31 maja 2015

Chleb szpinakowy

Chleb ze zdrową zieleniną to idealne połączenie dla tych z Was, którzy lubią niebanalne połączenia. U mnie w domu zasmakował nawet tym, którzy preferują bardziej tradycyjne pieczywo.


Chleb szpinakowy


Składniki:
(1 bochenek)
  • 20 g świeżych drożdży
  • 50 g drobno posiekanego świeżego szpinaku
  • 50 g nasion słonecznika
  • 100 g mąki żytniej
  • 350 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 350 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej
  • 1 łyżka oliwy
Przygotowanie:

Drożdże wkruszamy do miseczki, łączymy z pozostałymi składnikami (z wyjątkiem szpinaku i słonecznika) i urabiamy przez ok. 10 minut. Następnie dodajemy szpinak i słonecznik i urabiamy jeszcze 5 minut. Do wyrobienia możemy użyć miksera lub siły własnych mięśni.

Odstawiamy w misce przykrytej ścierką, w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Po tym czasie wyciągamy na wysypaną mąką stolnicę i urabiamy bochenek chleba o takim kształcie jakim chcemy. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, przykryte ścierką na ok. 40 minut.

Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C i pieczemy przez 10 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 170°C i pieczemy jeszcze przez ok. 45 minut. Gdy wierzch będzie już ładnie wypieczony przykrywamy papierem lub włączamy pieczenie od spodu. Stopień wypieczenia możemy sprawdzić patyczkiem - jeśli ciasto się przylepia to musimy jeszcze piec.

2 komentarze :

  1. O bardzo fajne urozmaicenie tradycyjnego chleba tym szpinakiem, chętnie bym takiego spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń