Jarmuż od tak dawna był zapomniany, że warto pomóc mu wrócić do naszych kuchni i dodawać go do różnych dań. dodany do gulaszu idealnie wzbogaca jego smak. Jeśli jeszcze nie jedliście go w takiej postaci to zdecydowanie macie dużo do nadrobienia!
Gulasz z jarmużem
Składniki:(3 porcje)
- 2 cukinie (ok. 600 g)
- 2 czerwone papryki
- 200 g jarmużu
- 2 cebule
- 100 g czerwonej soczewicy
- 250 g przecieru pomidorowego
- 1 szklanka wody
- 2 łyżki oleju
- 2 liście laurowe
- słodka papryka, czosnek niedźwiedzi, pieprz czarny i sól himalajska - do smaku
Przygotowanie:
Rozgrzewamy olej i szklimy na nim drobno posiekaną cebulę z liśćmi laurowymi.
Gdy będzie gotowa wyciągamy liście laurowe, dodajemy przecier pomidorowy i pokrojoną paprykę. Chwilę dusimy.
Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i dusimy tak długo aż zacznie mięknąć. Wtedy dodajemy soczewicę oraz wodę, dokładnie mieszamy i dusimy na małym ogniu tak długo aż soczewica będzie miękka i zacznie się rozpadać.
Na koniec dodajemy jarmuż, mieszamy i dusimy aż zmięknie (ok. 5 minut). Doprawiamy do smaku.
Pysznie smakuje sam, ale możecie również podać go z ryżem lub kaszą. Jak tylko lubicie ;)
Wygląda bardzo smacznie! *.*
OdpowiedzUsuńJa ostatnio bardzo duzo jarmużu jadam, a takie warzywne gulasze z straczkami sa jak dla mnie najlepsze na szybki i pożywny obiad, bardzo fajny pomysł ! :)
OdpowiedzUsuńBardzo często robię podobne dania, właśnie z jarmużem, który głównie używam do koktajli, ale w takich miksturach sprawdza się równie wspaniale ;)
OdpowiedzUsuńTo musiało obłędnie smakować! :) Ja to lubię wszystko, co zawiera soczewica. I dania z jej udziałem, bo szybko się je przygotowuje :)
OdpowiedzUsuńWyszło przepyszne! Następnym razem jeszcze dorzucę tam ziemniaki :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł <3 !
UsuńNam też bardzo smakowało, całej rodzinie. Dziękujemy za przepis
OdpowiedzUsuń