03 maja 2015

Kapusta modra z pieczarkami

Proste warzywne dodatki do obiadu są zdecydowanie najlepsze. Kapusta przygotowana w ten sposób jest zupełnie inna niż ta tradycyjna gotowana, ale na prawdę pyszna i warta wypróbowania!




Kapusta modra z pieczarkami
Składniki:
(2-3 porcje)
  • 300 g czerwonej kapusty
  • ok. 400 g pieczarek (po obraniu ok. 250 g)
  • 1 natka pietruszki
  • sos sojowy
  • pieprz ziołowy (ok. 1 łyżeczki)
  • suszony tymianek (ok. 1 łyżeczki)
  • szczypta chilli
Przygotowanie:

Czerwoną kapustę szatkujemy, przekładamy do garnka zalewamy wodą tak żeby całą ją przykryć i dusimy pod przykryciem na małym ogniu tak długo aż będzie miękka i pozbędziemy się nadmiaru wody. Jeśli woda za szybko będzie wyparowywała zawsze możecie dolać jej jeszcze trochę w trakcie duszenia.

Do drugiego garnka wrzucamy obrane i pokrojone w cienkie plastry pieczarki, wlewamy odrobinę wody - tylko tyle żeby zakryć dno garnka i wstawiamy na małym ogniu pod przykryciem. Dusimy ok. 5 minut, następnie doprawiamy sosem sojowym, mieszamy i dusimy tak długo aż pieczarki będą miękkie i gotowe następnie co jakiś czas mieszając dusimy tak długo aż zredukujemy nadmiar wody, Doprawiamy do smaku.

Do miękkiej kapusty dodajemy pieczarki, drobno posiekaną natkę pietruszki i dokładnie mieszamy,


Tylko kilka składników a połączenie smakowe na prawdę świetne. A do tego te kolory :) !

8 komentarzy :

  1. ciekawy pomysł na kapustę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. no proszę, tak tej kapusty jeszcze nie przyrządzałam - muszę podrzucić ten patent też babci ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. fajny pomysł na urozmaicenie prostego, klasycznego dania

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam modą kapustę. Też jesteś ze śląska?

    OdpowiedzUsuń
  5. I kolejna dla mnie nowości, a ja nowości lubię bardzo :D Muszę koniecznie zrobić taką kapuchę z pieczarkami - fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam taką kapustę i jeszcze z pieczarkami pyszności :)

    OdpowiedzUsuń