Proste warzywne dodatki do obiadu są zdecydowanie najlepsze. Kapusta przygotowana w ten sposób jest zupełnie inna niż ta tradycyjna gotowana, ale na prawdę pyszna i warta wypróbowania!
Kapusta modra z pieczarkami
Składniki:(2-3 porcje)
- 300 g czerwonej kapusty
- ok. 400 g pieczarek (po obraniu ok. 250 g)
- 1 natka pietruszki
- sos sojowy
- pieprz ziołowy (ok. 1 łyżeczki)
- suszony tymianek (ok. 1 łyżeczki)
- szczypta chilli
Przygotowanie:
Czerwoną kapustę szatkujemy, przekładamy do garnka zalewamy wodą tak żeby całą ją przykryć i dusimy pod przykryciem na małym ogniu tak długo aż będzie miękka i pozbędziemy się nadmiaru wody. Jeśli woda za szybko będzie wyparowywała zawsze możecie dolać jej jeszcze trochę w trakcie duszenia.
Do drugiego garnka wrzucamy obrane i pokrojone w cienkie plastry pieczarki, wlewamy odrobinę wody - tylko tyle żeby zakryć dno garnka i wstawiamy na małym ogniu pod przykryciem. Dusimy ok. 5 minut, następnie doprawiamy sosem sojowym, mieszamy i dusimy tak długo aż pieczarki będą miękkie i gotowe następnie co jakiś czas mieszając dusimy tak długo aż zredukujemy nadmiar wody, Doprawiamy do smaku.
Do miękkiej kapusty dodajemy pieczarki, drobno posiekaną natkę pietruszki i dokładnie mieszamy,
Tylko kilka składników a połączenie smakowe na prawdę świetne. A do tego te kolory :) !
ciekawy pomysł na kapustę :)
OdpowiedzUsuńno proszę, tak tej kapusty jeszcze nie przyrządzałam - muszę podrzucić ten patent też babci ;D
OdpowiedzUsuńfajny pomysł na urozmaicenie prostego, klasycznego dania
OdpowiedzUsuńUwielbiam modą kapustę. Też jesteś ze śląska?
OdpowiedzUsuńNie, z wielkopolski ;)
UsuńI kolejna dla mnie nowości, a ja nowości lubię bardzo :D Muszę koniecznie zrobić taką kapuchę z pieczarkami - fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńCiekawa kombinacja :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam taką kapustę i jeszcze z pieczarkami pyszności :)
OdpowiedzUsuń