Pamiętam, że gdy byłam mała mieliśmy na ogrodzie wielki krzak rabarbaru. Zawsze na początku wiosny chodziłyśmy z babcią go zrywać. Babcia zrywała go zawsze dużo więcej. Ona przygotowywała przepyszne, wilgotne i puszyste ciasto jogurtowe, a ja w oczekiwaniu na nie jadłam surowe łodygi z cukrem. W tym roku postanowiłam zrobić swoją wersję tego ciasta. Okazuje się, że można bez problemu zrobić wegańską wersję ciasta jogurtowego :). Jest tak samo cudowne jak to, które pamiętam z dzieciństwa. Kawałek takiego ciasta, jedzony na ogrodzie to dla mnie pozycja obowiązkowa na wiosenny weekend.
Wegańskie ciasto jogurtowe z rabarbarem
Składniki:
(blacha 25x25 cm)
- 300 g (2 szklanki) mąki pszennej pełnoziarnistej
- 150 g (3/4 szklanki) cukru trzcinowego
- 300 g jogurtu sojowego
- 3/4 szklanki mleka sojowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 duże łodygi rabarbaru (ok. 300 g)
- po łyżce mąki i cukru
- opcjonalnie: cukier puder
Przygotowanie:
Rabarbar kroimy na mniejszą kostkę a następnie w misce mieszamy z łyżką mąki i cukru.
W dużej misce łączymy pozostałe składniki i dokładnie je mieszamy.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto i posypujemy rabarbarem.
Pieczemy w 175°C przez ok. 45 minut (aż do suchego patyczka). Zostawiamy w otwartym piekarniku do wystygnięcia. W trakcie pieczenia kontrolujcie stopień wypieczenia góry, i jeśli będzie taka potrzeba przykryjcie papierem lub przełączcie na pieczenie od spodu.
Po upieczeniu jeśli ktoś lubi można posypać cukrem pudrem.
na sam widok tego ciasta ślinka cieknie! tradycyjne z rabarbarem musi być każdego sezonu :)
OdpowiedzUsuńSezon na przepisy z rabarbarem uważam za rozpoczęty, u Ciebie rozpoczęty porządnie - cudownym przepisem! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta z rabarbarem! Ciągle brakuje mi czasu, żeby wybrać się na targ, będę musiała to nadrobić w najbliższym czasie. Może będzie :)
OdpowiedzUsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńświetna wersja tradycyjnego ciacha :)
OdpowiedzUsuń