Hummus jest jedną z rzeczy, które pojawiają się w mojej kuchni bardzo, bardzo często w wielu wersjach. Jedną z nich jest hummus z suszonymi pomidorami. Chyba moja ulubiona wersja. Jeśli jeszcze nie próbowaliście to namaczajcie cieciorkę i róbcie jak najszybciej ;)
Hummus pomidorowy
Składniki:
- 200 g ugotowanej cieciorki (100 g suchej)
- 1 łyżka tahini
- 4 suszone pomidory (z zalewy)
- ok. 1/4 łyżeczki kminku
- ok. 1/3 łyżeczki soli himalajskiej
- ok. 1/3 łyżeczki suszonego czosnku
- opcjonalnie: zimna woda
Przygotowanie:
Cieciorkę blendujemy z tahini i pomidorami aż do uzyskania jednolitego hummusu. (Jeśli uznacie, że jest zbyt gęsty możecie dodać odrobinę zimnej wody, jednak dla mnie było to zbędne). Doprawiamy i jeszcze raz chwilę blendujemy.
Smacznie ♥
OdpowiedzUsuńrobiłam właśnie wczoraj, też z pomidorami :)
OdpowiedzUsuńrewelacja!
ale apetycznie wygląda! a jak bardzo lubię hummus :)
OdpowiedzUsuńPomidorowy to mój ulubiony! :)
OdpowiedzUsuńRobiłam w czwartek hummus, po raz pierwszy z suszonymi pomidorami właśnie - wyszedł pyszny, znajomi zajadali się, aż im się uszy trzęsły i oczywiście wielkie zaskoczenie, że KUCHNIA WEGAŃSKA MOŻE BYĆ PYSZNA. Ja dodałam jednak więcej pomidorów i pominęłam kminek.
OdpowiedzUsuń