Jak już mogliście zauważyć domowe pieczywo to jedna z tych rzeczy, które bardzo lubię. Bardzo często jest zdrowsze od kupnych, a do tego można modyfikować je w dowolny sposób. Dzisiaj na kolację przygotowałam wiosenne bułeczki z delikatnym ziołowym farszem. Delikatne ciasto idealnie komponuje się z tym aromatycznym farszem.
Drożdżowe paluchy z twarożkiem ziołowym
Składniki:
(5 sztuk)
- Ciasto:
- 10 g świeżych drożdży
- 250 g mąki pszennej razowej (2 szklanki)
- 3/4 szklanki wody
- szczypta słodkiej mielonej papryki
- szczypta soli
- Farsz:
- 1 kostka BIO tofu ziołowego Polsoja
- 1/2 kostki BIO tofu naturalnego Polsoja
- 1/3 szklanki niesłodzonego mleka sojowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka płatków drożdżowych
- pieprz i sól morska do smaku
- Dodatkowo:
- niesłodzone mleko sojowe do posmarowania
- czarny i biały sezam do posypania
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy razem i urabiamy je dokładnie przez jakieś 5-10 minut. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, przykryte ścierką na ok. 45 minut (powinno podwoić swoją objętość).
Tofu dokładnie rozdrabniamy widelcem z mlekiem sojowym i sokiem z cytryny. Następnie dodajemy płatki drożdżowe i doprawiamy do smaku.
Ciasto dzielimy na 5 porcji. Każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąty o wymiarach ok. 15x10 cm. Wzdłuż dłuższego brzegu nakładamy porcję farszu, i zwijamy ciasto aż do brzegu bez farszu. Na koniec zlepiamy brzegi i podwijamy je pod spód.
Tak przygotowane bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie smarujemy mlekiem sojowym posypujemy sezamem i odstawiamy od przykryciem na jeszcze ok. 45 minut do wyrośnięcia.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy przez ok. 30 minut (aż będą rumiane).
Takie bułeczki same są tak dobre, że nie wymagają już żadnych dodatków. Idealne czy to na kolację czy na drugie śniadanie, po prostu świetne ;) !
Wyglądają naprawdę rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńpodoba mi się pomysł na nadzianie je twarożkiem z tofu :) zapisane! ;)
OdpowiedzUsuń