10 czerwca 2015

Orientalna zupa curry z tofu

Miałam ochotę na jakieś azjatyckie smaki w mojej kuchni, a że akurat miałam w lodówce sporo tofu a w spiżarni kilka orientalnych dodatków to jej przygotowanie okazało się być bardzo proste. Jeśli więc macie ochotę na orientalny wegański "rosół" z warzywami to trafiliście idealnie ;)


Orientalna zupa curry z tofu
Składniki:
(3 porcje)
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka żółtej pasty curry
  • 1 kostka BIO tofu naturalnego lub marynowanego Polsoja (zależy od waszych preferencji) (200-250 g)
  • 1 marchewka (ok. 150 g)
  • 1 batat (ok. 300 g)
  • 1 szklanka zielonego groszku (ok. 200 g)
  • 3/4 szklanki suszonych grzybów mun
  • 4-5 łodyg szczypiorku
  • sok z 1/2 limonki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 czubata łyżka twardej części mleka kokosowego
  • ok. 1/3 łyżeczki kurkumy
  • ok. 1/2 łyżeczki słodkiej papryki (do smaku)
  • ok. 1/3 łyżeczki ostrej papryki (do smaku)
  • pieprz (do smaku)
  • 3 porcje makaronu chow-mein
Przygotowanie:

Marchewki obieramy i kroimy na plastry.
Bataty obieramy i kroimy w kostkę.
Grzyby mun zalewamy wrzątkiem, odstawiamy do spęcznienia, następnie odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki.
Tofu odsączamy i kroimy w kostkę.

Bulion zagotowujemy z pastą curry. Dodajemy marchewkę, batata i gotujemy przez ok. 25 minut (aż będą miękkie).

Następnie dodajemy tofu, groszek, grzyby, 3 drobno posiekane łodygi szczypiorku, sos sojowy, mleko kokosowe i przyprawy. Chwilę razem gotujemy na małym ogniu i doprawiamy do smaku.

Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Podajemy z makaronem, posypane drobno posiekanym szczypiorkiem i skropione sokiem z limonki.


Jak dla mnie taka zupa to idealna alternatywa dla niezdrowych chińskich zupek lub zwykłego bulionu warzywnego.

2 komentarze :

  1. Uwielbiam takie orientalne zupy :D Z tofu jeszcze nie robiłam, zawsze kurczak. Tym razem napewno bedzie tofu :D

    OdpowiedzUsuń