Miałam ochotę na jakieś azjatyckie smaki w mojej kuchni, a że akurat miałam w lodówce sporo tofu a w spiżarni kilka orientalnych dodatków to jej przygotowanie okazało się być bardzo proste. Jeśli więc macie ochotę na orientalny wegański "rosół" z warzywami to trafiliście idealnie ;)
Orientalna zupa curry z tofu
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka żółtej pasty curry
- 1 kostka BIO tofu naturalnego lub marynowanego Polsoja (zależy od waszych preferencji) (200-250 g)
- 1 marchewka (ok. 150 g)
- 1 batat (ok. 300 g)
- 1 szklanka zielonego groszku (ok. 200 g)
- 3/4 szklanki suszonych grzybów mun
- 4-5 łodyg szczypiorku
- sok z 1/2 limonki
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 czubata łyżka twardej części mleka kokosowego
- ok. 1/3 łyżeczki kurkumy
- ok. 1/2 łyżeczki słodkiej papryki (do smaku)
- ok. 1/3 łyżeczki ostrej papryki (do smaku)
- pieprz (do smaku)
- 3 porcje makaronu chow-mein
Przygotowanie:
Marchewki obieramy i kroimy na plastry.
Bataty obieramy i kroimy w kostkę.
Grzyby mun zalewamy wrzątkiem, odstawiamy do spęcznienia, następnie odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki.
Tofu odsączamy i kroimy w kostkę.
Bulion zagotowujemy z pastą curry. Dodajemy marchewkę, batata i gotujemy przez ok. 25 minut (aż będą miękkie).
Następnie dodajemy tofu, groszek, grzyby, 3 drobno posiekane łodygi szczypiorku, sos sojowy, mleko kokosowe i przyprawy. Chwilę razem gotujemy na małym ogniu i doprawiamy do smaku.
Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Podajemy z makaronem, posypane drobno posiekanym szczypiorkiem i skropione sokiem z limonki.
Jak dla mnie taka zupa to idealna alternatywa dla niezdrowych chińskich zupek lub zwykłego bulionu warzywnego.
Smacznie ;))
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie orientalne zupy :D Z tofu jeszcze nie robiłam, zawsze kurczak. Tym razem napewno bedzie tofu :D
OdpowiedzUsuń