21 czerwca 2015

Wegańskie bułki "mleczne" z rodzynkami

Smaki dzieciństwa to coś do czego chyba każdy z nas lubi wracać. Jak już możecie zauważyć wiele z nich związanych jest z piekarnią, do której chodziłam razem z babcią. Tam właśnie często kupowała mi mleczne bułki, które miały idealną skórkę a w środku po przegryzieniu ukryte były pyszne rodzynki.


Wegańskie bułki "mleczne" z rodzynkami
Składniki:
(8 bułeczek)
  • 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100 g rodzynek
  • 20 g świeżych drożdży
  • 70 ml ciepłego mleka sojowego (+ do posmarowania) (trochę mniej niż 1/3 szklanki)
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 4 łyżki nierafinowanego cukru trzcinowego
Przygotowanie:

W kubeczku rozdrobnione drożdże zasypujemy cukrem, dodajemy łyżkę mąki, zalewamy mlekiem, mieszamy i odstawiamy na ok. 15 minut, aż zaczną rosnąć.

W misce mieszamy mąkę z rodzynkami, dodajemy wyrośnięte drożdże, olej i dokładnie urabiamy ciasto - przez ok. 10 minut. (Jeśli będzie zbyt suche dodajcie jeszcze ok.  1-2 łyżek mleka ale nie można z tym przesadzić). Odstawiamy na ok. 50 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po tym czasie dzielimy ciasto na porcje i formujemy z nich bułeczki dbając o to, żeby wszystkie rodzynki znalazły się w środku (jeśli zostaną na wierzchu przypalą się). Tak przygotowane bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ścierką i odstawiamy na ok. 30-40 minut do wyrośnięcia.

Piekarnika rozgrzewamy do 180°C. Przed włożeniem smarujemy je ciepłym mlekiem sojowym, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 25-30 minut (zależy od wielkości bułeczek).


Dzięki posmarowaniu ich mlekiem sojowym przed pieczeniem błyszczały się tak jak te, które pamiętam z dzieciństwa. Wyszły dokładnie takie jakie chciałam, i następnego dnia nadal były przepyszne!

8 komentarzy :

  1. bułeczki z rodzynkami... aż tutaj mi zapachniało!

    OdpowiedzUsuń
  2. wyobrażam sobie ten przyjemny słodki zapach domowego pieczywa... a co dopiero smak! ahhh, jestem głodna na sam myśl o nich :D

    OdpowiedzUsuń
  3. cudnie wyglądają. Mogę zamiast cukru dodać miód?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jako, że miodu nie używam (nie jest wegański) to nie mam pojęcia czy drożdże na nim wyrosną tak jak powinny ;)

      Usuń
  4. Ale piękne Ci wyszły :D Smakowite :) :) I ciemna mąka - coś dla mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie wyrosły, pachną aż u mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam, czy można użyć sypkich drożdży? Ile to będzie? Z dwie łyżeczki? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, na pewno można użyć sypkich, ale ja nigdy ich nie używałam więc nie wiem ile to wyjdzie. Ale w googlach znalazłam taką podpowiedź "7 gramów drożdży instant = 25 gramów drożdży świeżych" ;)

      Usuń