Letnie produkty sezonowe są tak dobre i tak cieszą nasze podniebienia (a przynajmniej moje), że często najchętniej zajadałabym je bez żadnych innych dodatków, bo przecież same są wyśmienite. Do tego w upały często stanie w kuchni przy garnkach jest niezbyt zachęcające. Mam dla was więc idealną propozycję na te piękne letnie dni. Szybka, sałatka makaronowa, która nie wymaga już w zasadzie żadnych dodatków.
Letnia sałatka makaronowa z sosem sezamowo-musztardowym
(3-4 porcje)
- Sałatka:
- 250 g dowolnego makaronu (u mnie szpinakowy)
- 1 mały kalafior (ok. 0,5 kg po obraniu)
- 500 g bobu
- 1 pęczek pietruszki
- Sos:
- 5 łyżek wody
- 3 łyżki tahini
- 1 łyżeczka musztardy
- pieprz, sól do smaku
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente a po ugotowaniu hartujemy zimną wodą.
Bób gotujemy (najlepiej na parze) do miękkości, następnie hartujemy w zimnej wodzie i obieramy.
Kalafior dzielimy na bardzo drobne różyczki i gotujemy al dente. Po ugotowaniu hartujemy w zimnej wodzie.
Pietruszkę drobno siekamy.
Wszystkie składniki razem mieszamy.
Składniki sosu dokładnie razem mieszamy.
W ten sposób, bez natłoku zbędnych składników z tego co lokalne i sezonowe możemy wyczarować pyszne i proste danie główne lub dodatek do niego ;)
a czym można zastąpić tahini? aktualnie przebywam na zadupiu i raczej nie uda mi się zdobyć, a sałatka wygląda pysznie <3
OdpowiedzUsuńMożesz przygotować np. taki sos na bazie sojonezu: http://elf-w-kuchni.blogspot.com/2014/02/sos-czosnkowy.html lub zjeść samą tylko doprawioną solą i pieprzem - też pycha :)
Usuńdziękuję!
UsuńMmm, pysznie wygląda :) Kwintesencja lata :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na sos :) Idę robić !
OdpowiedzUsuńNiestety na sałatkę wszystkich składników nie miałam, ale za to zrobiłam sos! To mój nowy ulubieniec :)
OdpowiedzUsuń