20 września 2015

Frytki z kaszy kukurydzianej

Tradycyjne frytki chyba wszyscy znają i lubią. Ale czy wiecie, że frytki można robić także z innych rzeczy niż ziemniaki? Ostatnio przygotowałam je z kaszy kukurydzianej i wyszły pyszne! Może nie przypominają w smaku tych tradycyjnych ale na prawdę warto ich spróbować.


Frytki z kaszy kukurydzianej
Składniki:
(2-3 porcje)
  • 250 g kaszki kukurydzianej
  • 4 szklanki wody
  • opcjonalnie: 2-3 łyżki płatków drożdżowych
  • dowolne przyprawy -u mnie: słodka papryka mielona, majeranek, oregano, bazylia
Przygotowanie:

Kaszkę gotujemy na wodzie tak długo aż wchłonie cały płyn i będzie bardzo gęsta. Dodajemy przyprawy (do smaku) i płatki drożdżowe a następnie dokładnie mieszamy. Gotową, jeszcze ciepła masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzamy. Odstawiamy do wystygnięcia. Gdy masa całkowicie wystygnie kroimy ją ostrym nożem na kawałki pożądanej wielkości. Rozkładamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180°C przez ok. 25- 30 minut - aż będą złociste.

9 komentarzy :

  1. wspaniały pomysł! muszę wypróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis!Mam spory zapas kaszki kukurydzianej, ale nie wiele pomysłów na jej wykorzystanie. Taka opcja mi się podoba .)

    OdpowiedzUsuń
  3. choć najbardziej lubię frytki w postaci pieczonych ziemniaków to takie z kaszki też chętnie przyrządze :) polecam też z jaglanej!

    OdpowiedzUsuń
  4. Co to sa płatki drożdżowe bo ich nie znam? Frytki super :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Suszone sproszkowane drożdże, mają "serowy" posmak - jak dla mnie pycha :) !

      Usuń
  5. uwielbiam! pieczona polenta w formie frytek to wspaniały pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  6. Taka pieczona polenta, dla mnie spoko :D Dawno nie jadłam kaszki kukurydzianej, jakoś na co dzień nie mam na nią szczególnej ochoty, ale to mnie zaciekawiło. Fajnie by było upiec na zapas i mieć jako przekąskę w ciągu dnia.
    A tradycyjnych frytek, tych wysmażonych, nie lubię. Zawsze wszyscy robią wielkie oczy jak to mówię :D Lubię sporo smażeniny- falafele, koftę, pakorę, ale jeżeli smażenina jest z ziemniaków (frytki, placki ziemniaczane, odsmażane ziemniaki z obiadu)- nie przejdzie mi przez gardło. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. czyli polenta pokrojona na frytki? ciekawy pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny pomysł :) I napewno jest to zdrowszy odpowiednik tradycyjnych frytek :)

    OdpowiedzUsuń