Jeśli szukacie prostych, szybkich i łatwych do przygotowania babeczek, które idealnie będą się nadawały na jesienne wycieczki, przyjęcia czy też zwyczajnie jako smaczny i zdrowy deser to trafiliście idealnie! Te babeczki są pełne zdrowych i smacznych bakalii po prostu nie można im się oprzeć!
Bakaliowe babeczki
(bez tłuszczu)
Składniki:
- 1 czubata szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 szklanka płatków owsianych górskich
- 1 szklanka mleka sojowego
- 3/4 szklanki musu jabłkowego
- 3/4 szklanki suszonych daktyli
- 3/4 szklanki rodzynek
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 4-6 łyżek cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z płatkami owsianymi, cukrem i proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojone bakalie i wszystko dokładnie mieszamy.
Na koniec dodajemy mleko sojowe oraz mus jabłkowy i dokładnie wszystko mieszamy.
Gotową masę przekładamy do foremek do babeczek i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 175°C i pieczemy przez ok. 30 minut - aż będziemy mogli włożyć w nie patyczek i będzie suchy po wyciągnięciu.
Babeczki są tak bogate w różnego rodzaju zdrowe bakalie, że stanowią świetną zdrową przekąskę, którą można bez problemu zabrać ze sobą gdziekolwiek się wybieracie ;)
ekstra! robiłam kiedyś podobne.. :-)
OdpowiedzUsuńtak sobie myślę, że jakby zamienić mąkę pszenną na żytnią to chyba też miałyby fajny smak? ;)
OdpowiedzUsuńPowinno dać radę, chociaż mogą wyjść ciut ciężkie ;)
Usuń