10 października 2015

Bakaliowe babeczki (bez tłuszczu)

Jeśli szukacie prostych, szybkich i łatwych do przygotowania babeczek, które idealnie będą się nadawały na jesienne wycieczki, przyjęcia czy też zwyczajnie jako smaczny i zdrowy deser to trafiliście idealnie! Te babeczki są pełne zdrowych i smacznych bakalii po prostu nie można im się oprzeć!



Bakaliowe babeczki
(bez tłuszczu)
Składniki:
  • 1 czubata szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • 1 szklanka mleka sojowego
  • 3/4 szklanki musu jabłkowego
  • 3/4 szklanki suszonych daktyli 
  • 3/4 szklanki rodzynek
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 4-6 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:

Mąkę mieszamy z płatkami owsianymi, cukrem i proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojone bakalie i wszystko dokładnie mieszamy.

Na koniec dodajemy mleko sojowe oraz mus jabłkowy i dokładnie wszystko mieszamy.

Gotową masę przekładamy do foremek do babeczek i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 175°C i pieczemy przez ok. 30 minut - aż będziemy mogli włożyć w nie patyczek i będzie suchy po wyciągnięciu.


Babeczki są tak bogate w różnego rodzaju zdrowe bakalie, że stanowią świetną zdrową przekąskę, którą można bez problemu zabrać ze sobą gdziekolwiek się wybieracie ;)

3 komentarze :

  1. ekstra! robiłam kiedyś podobne.. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. tak sobie myślę, że jakby zamienić mąkę pszenną na żytnią to chyba też miałyby fajny smak? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powinno dać radę, chociaż mogą wyjść ciut ciężkie ;)

      Usuń